Dermatotis papulosa nigra - Wat is het, oorzaak en hoe behandelen

Dermatotis papulosa nigra is een variant van verruca seborrhoica. Het kenmerkt zich door donkere/zwarte huidknobbels die licht verheven op de huid liggen. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht bij aziatische en donkere huidtypen. De plekjes kunnen in grootte variëren, maar vaak zijn ze niet groter dan een paar millimeter. De plekjes komen in meerdere aantallen voor en zijn volledig goedaardig.

Hoe ontstaat dermatotis papulosa nigra

De exacte oorzaak van de huidaandoening is onbekend. Het wordt vaak wel gezien op de locaties van de huid die vaak in de zon is, zoals het gezicht. Bij mensen die veel in de zon komen kunnen de aantallen groter zijn. Ook kan het erfelijk bepaald zijn.

Dermatotis populosa nigra behandelen

Dermatotis papulosa nigra

De huidaandoening kan behandeld worden doormiddel van coagulatie of curettage.

Coagulatie wordt gedaan doormiddel van een klein heet naaldje. De dermatosis papulosa nigra worden aangetipt waardoor de plekjes plaatselijk worden weggebrand. Er vormt zich hierna een korstje op het behandelde plekje. Nadat dit korstje, van nature, van de huid is afgevallen kan de huid hieronder nog anders qua kleur zijn (wat lichter dan de huidskleur of wat meer rose). Hierna kleurt het plekje langzaam weer terug naar de eigen huidskleur is het de huid volledig hersteld.

Bij curettage worden de plekjes met een scherp, ringvorming lepeltje weggesneden. Hierbij ontstaat een klein open plekje wat moet genezen. Ook dan komt er een korstje op dat, van nature, van de huid moet afvallen. Hierna is de huid hersteld.

Houdt er rekening mee dat de huidtherapeut kan adviseren om de plekjes eerst door een arts te laten controleren om zeker te zijn dat de behandeling uitgevoerd mag worden.

Vrijblijvend consult

Voorafgaand aan de behandeling vindt een consult plaats. Tijdens dit consult kunnen alle vragen worden beantwoordt. De huidtherapeut zal de fibromen bekijken en een persoonlijk behandelplan opstellen.

ervaring
Meer dan 8 jaar ervaring
Uitsluitend HBO-opgeleide huidtherapeuten
Persoonlijk & Betrouwbaar
Ervaring met alle huidtypes
Vergoeding mogelijk bij verzekeraar
js_loader
Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 174 recensies
js_loader

© 2022 Huid - Alle rechten voorbehouden Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Disclaimer |