Couperose/Rosacea - Wat is couperose, oorzaak en hoe behandelen

Er bestaan verschillende vaatafwijkingen in de huid. Couperose is zichtbaar als een rode verkleuring waarin kleine adertjes zichtbaar zijn. Rosacea is een vorm van couperose gecombineerd met ontstekingen. Bij rosacea kunnen er ook alleen ontstekingen zichtbaar zijn.

Ook kunnen er losse rode vaatjes zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een ‘spider neavi’. Dit is een kleine ronde kern waaruit kleine adertjes als uitlopers komen. Dit ziet eruit als een soort spinnetje.

Hoe ontstaat couperose/rosacea?

rosacea

Het precieze ontstaan van bovenstaande vaatafwijkingen is niet bekend. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Ook kan een ontregeling van het systeem dat het verwijden en vernauwen van de bloedvaatjes in het gezicht regelt een rol spelen. Uitgebreide blootstelling aan UV-straling kan een risicofactor zijn.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die voorkomt in het gezicht. De symptomen van rosacea zijn roodheid, zichtbare bloedvaatjes en/of ontstekingen. Deze symptomen zijn vaak symmetrisch te zien op met name de neus en wangen, maar ook het voorhoofd en de kin zijn soms aangedaan.

Bij rosacea wordt er vaak gesproken over ‘break-outs’, dit zijn periodes waarin de rosacea heftiger is dan in de periode ervoor. Zo kan de huid ineens veel symptomen laten zien die een tijdje aanhouden en daarna weer iets af kunnen nemen. Rosacea laat zich dus niet altijd hetzelfde uiten. Dit kan zelfs per dag verschillen.

Wat zijn de symptomen van couperose?

Bij couperose is er vaak een rode verkleuring aanwezig waarin kleine vaatjes zichtbaar zijn. Deze vaatjes worden ook wel teleangiëctasieën genoemd. Couperose komt voornamelijk voor bij de wangen en de kin. Deze vaatjes kunnen erg klein en licht rood van kleur zijn, maar deze kunnen ook duidelijk zichtbaar en meer donker rood van kleur zijn.

Couperose/Rosacea behandelen

Een behandeling met laser is het meest effectief in het verminderen/verwijderen van de vaatjes. Wanneer er bij rosacea ontstekingen zichtbaar zijn, werken peelings ook erg effectief. Hieronder een overzicht met de mogelijkheden:

Vrijblijvend consult

Als eerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. Tijdens dit consult kunnen alle vragen worden beantwoord. De huidtherapeut zal het huidprobleem inspecteren en dan een persoonlijk behandelplan samenstellen. Zij zal advies geven welke behandeling het meest geschikt en effectief is voor de huid.

Laserbehandeling

Het laseren van de zichtbare vaatjes doen wij met de Nd:YAG laser. Deze laser kan het vaatje plaatselijk behandelen zonder de omliggende huid te beschadigen. De warmte van de laserstraal vernietigd het kleine vaatje, waarna deze door het lichaam zelf wordt opgeruimd. Na de behandeling is de huid wat roder door de warmte van de laser. Hiernaast kan de huid plaatselijk wat gezwollen zijn. Dit trekt in de uren na de behandeling weer weg.

Gemiddeld zijn er voor de vaatjes 1-3 behandelingen nodig. De tussentijd van de behandelingen bedraagt minimaal 4 weken. Dit omdat het lichaam even de tijd nodig heeft om de vaatjes op te ruimen.

Fruitzuurpeeling

Een fruitzuurpeeling bevat fruitzuren die diep in de huid hun actieve werking kunnen doen. Ieder fruitzuur richt zich op een ander probleem in de huid. Zo is er dus ook een krachtige peeling die de roodheid en ontstekingen van rosacea kan verminderen. Deze peeling werkt antibacterieel en kalmeert de huid zodat deze tot rust komt. De huid is meer egaal en ziet er veel rustiger uit.

Producten

De juiste producten voor thuisgebruik kunnen erg veel bijdragen voor de gevoelige huid met roodheid en/of ontstekingen. Zo biedt Dermaquest hier zelfs een aparte lijn voor aan. Deze productlijn, de Delicate lijn, bevat een cleanser, serum en moisturizer die zacht zijn voor de gevoelige huid. Ook kunnen deze producten de roodheid verminderen. Wanneer de juiste producten worden gebruikt bij de gevoelige huid kunnen deze niet alleen de huid kalmeren, maar ook rustig houden zodat de huid minder snel rood en geïrriteerd kan raken.

ervaring
Meer dan 8 jaar ervaring
Uitsluitend HBO-opgeleide huidtherapeuten
Persoonlijk & Betrouwbaar
Ervaring met alle huidtypes
Vergoeding mogelijk bij verzekeraar
js_loader
Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 177 recensies
js_loader

© 2022 Huid - Alle rechten voorbehouden Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Disclaimer |