De zonnebank en de huid – een haat liefde verhouding?

Af en toe onder de zonnebank. Velen van ons hebben dat weleens gedaan of doen het nog regelmatig. Er zijn voor- en nadelen aan het bezoeken van de zonnebank. Daarom heb in dit artikel twee voor- en twee nadelen op een rij gezet.

Voordeel: een mooie bruine huid

Eerlijk is eerlijk. Op de juiste manier zonnen kan er voor sommigen voor zorgen dat ze een mooie gebruinde huid krijgen (als dat is wat ze willen). Het hangt er natuurlijk vanaf wat je mooi vindt, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen dat dit voor mensen een reden is om zo nu en dan te zonnen.

Voordeel: extra vitamine D

Vitamine D, ook wel bekend als zonnevitamine, zorgt ervoor dat je botten en spieren gezond blijven. Deze vitamine wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon. Het is dus erg belangrijk om voldoende zonuren te pakken. Een bezoekje aan de zonnebank kan meehelpen om extra vitamine D aan te maken.

Nadeel: rimpelvorming

Als je onder de zonnebank gaat droogt je huid uit. De stoffen die ervoor zorgen dat je huid soepel blijft verdwijnen ook. Als gevolg hiervan is er meer rimpelvorming als je vaak onder de zonnebank gaat. Reden om op te letten dus!

Nadeel: verhoogde kans op huidkanker

Zoals met alle dingen geldt: als je het onder controle houdt kan het maar als je overdrijft zijn er gevaren. Zo ook met zonnen. Als je te vaak onder de zonnebank ligt of in de felle zon loopt heb je door de straling een verhoogde kans op huidkanker. Daarom is het extreem belangrijk om je altijd  goed in te smeren voor het zonnen of voor je onder de zonnebank gaat.
Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat is aan iedereen zelf om te bepalen natuurlijk. Het is niet aan mij om te oordelen over het bezoeken van de zonnebank. Ik ben er dan ook voor dat mensen zelf onderzoek doen, praten met professionals die werken bij zonnestudio’s etc. Het is altijd goed om zoveel mogelijk kanten van een verhaal aan te horen/onderzoeken. Hopelijk vond je dit artikel nuttig en als je vragen hebt kan je me altijd een bericht sturen via het contactformulier! Ik neem altijd de tijd om deze te beantwoorden!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.