Welke verschillende soorten acne zijn er?

Acne is een verzamelnaam voor vele huidaandoeningen, maar deze vele vormen van acne variëren in heftigheid. De een heeft maar een paar bulletjes op de wangen en de ander een hele rug vol. Er zijn ontzettend veel soorten acne en in deze blog geven we informatie over drie verschillende typen acne.

Acne Vulgaris

Acne vulgaris is de meest voorkomende soort acne. Acne vulgaris kan bestaan uit onderstaande huidverstoppingen:

  • Open mee-eters met een grijszwarte prop. De zwarte kleur is geen vuil of viezigheid, maar ontstaat doordat talg in aanraking komt met zuurstof in de buitenlucht.
  • Gesloten mee-eters, met een witte prop. Deze herken je aan een wit puntje in je huid. De witte varianten liggen dieper in de huid en zijn daardoor moeilijker te verwijderen dan de zwarte varianten, die meer aan het huidoppervlak liggen. De witte mee-eters kunnen ontstoken raken en zo uitgroeien tot een puist.
  • De papel is een ontsteking in het haarzakje, net als de verschillende andere soorten puistjes  zoals pustels en comedonen. Papels zijn te herkennen aan kleine rode of roze bultjes op de huid van ongeveer een halve milimeter in omtrek.
  • Pustels ontstaan doordat talg, bacteriën en dode huidcellen verstopt raken in de poriën. Dit wordt veroorzaakt door de overproductie van de talgklieren. Je kunt een pustel herkennen aan de zichtbare “witte kopjes” die bij het uitknijpen een hoeveelheid witte pus vrij laten.

Acne Fuminans

Acne Fuminans is een zeldzame acute verergering van bestaande acne. Deze vorm komt vaak voor bij puberende jongens. Waarom de acne plotseling verergert is niet bekend. Stress, infecties en toenemende warmte van de omgeving worden genoemd als oorzaak.  Deze factoren zijn tot nu toe nog niet goed  ondersteund door wetenschappelijke studies.

Acne mechanica

Acne mechanica, een vorm van acne dat wordt veroorzaakt  door overbelasting op de huid door wrijving en druk. Het komt voornamelijk voor bij mensen die intensief bezig zijn
met handelingen waarbij o.a. de kleding die zij dragen voor extra
wrijving en dus irritatie zorgt. Denk bijvoorbeeld aan sporters,
soldaten en buitenwerkers.

Behandelingen

Ben jij benieuwd hoe wij bij de Heemraad Kliniek, acne aanpakken? Bekijk dan onze behandelingen pagina over acne.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.