Veel mensen hebben wel eens ervaren dat ze donkere kringen en een opgezwollen huid hebben na een paar nachten met weinig slaap. Dit is normaal en kan iedereen overkomen. Maar hoe beïnvloed een tekort aan slaap de gezondheid van je huid?
Voldoende slaap is niet alleen cruciaal voor je huid maar voor je hele lichaam. Als volwassene, dit varieert natuurlijk per persoon, is 6-8 uur slaap in principe voldoende. Slaaptekort kan zorgen voor problemen met groeihormonen. Dit speelt weer een belangrijke rol in de gezondheid van de spieren, dikte van de huid en kracht van de botten. De huid wordt op verschillende manieren beïnvloed door slaapgebrek.

Je huid wordt dof
Tijdens het slapen zorgt je lichaam via de stroming van je bloed ervoor dat je huid een gezonde glans krijgt. Slaaptekort voorkomt dit dus en hierdoor wordt je huid dof.

Je krijg donkere kringen
Een van de eerste tekenen van slaaptekort zijn donkere kringen Zoals eerder beschreven is een goede doorstroming van bloed erg belangrijk. Donkere kringen worden veroorzaakt door bloed dat zich ophoopt onder je ogen. Dit is zichtbaar doordat de huid onder je ogen erg dun is. Het kan ook worden veroorzaakt door je genen, leeftijd en verhoogde melanine.

Je huid wordt droog
Slaaptekort kan leiden tot een onbalans in de natuurlijke pH niveau van je huid. Hierdoor is je huid niet meer in staat om voldoende vocht te produceren. Als gevolg hiervan wordt je huid ongelijk en kunnen er scheuren ontstaan.

Producten werken niet meer effectief
Terwijl je slaapt is je huid bezig zichzelf te repareren. Dit kan doordat er geen externe bedreigingen zijn zoals zonnestraling en vrije radicalen. Je bloedstroom is consistenter en hierdoor kan je huid beter huidverzorgingsproducten opnemen. Je kunt je voorstellen dat dit niet het geval is bij slaaptekort.

Je huid veroudert sneller
Onderzoekt toont aan dat slecht slapen de tekenen van huidveroudering kan versnellen. Het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen gaat achteruit. Je huid produceert meer collageen terwijl je slaapt, wat erg nuttig is voor huidherstel. Je huid is bij goede nachtrust elastischer en je hebt een kleinere kans op rimpels.

Tips voor een goede nachtrust:

  • Schakel alle schermen minstens een halfuur voor je gaat slapen uit.
  • Als je gestrest bent, probeer dan een geurkaars te branden of maak voor jezelf voor het slapen een heerlijke kop thee.
  • Een warm bad zorgt ervoor dat je tot rust komt terwijl je ook nog eens je huid reinigt.
  • Draag een masker en oordoppen indien nodig.

Conclusie: Ga op tijd naar bed. Dit zorg ervoor dat je weer stralend wakker wordt! Het heet niet voor niets een schoonheidsslaapje!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.