Hoe ontstaan rimpels?
Uiteindelijk krijgen we allemaal te maken met huidveroudering. Huidveroudering is onder te verdelen in twee categorieën, namelijk intrinsieke en extrinsieke huidveroudering. Intrinsieke huidveroudering is een biologisch proces en dit is erfelijk bepaald. Extrinsieke huidveroudering ontstaat door factoren van buitenaf, namelijk: UV-straling, roken, stress, hormonen, voeding en koude/wind. Bij huidveroudering neemt het collageen en elastine in onze huid af. Collageen en elastine zijn verantwoordelijk voor een gladde, strakke en elastische huid. Wanneer deze stofjes afnemen zullen rimpels ontstaan en zal er huidverslapping optreden. Daarnaast wordt de laag met dode huidcellen steeds dikker naarmate we ouder worden. Hierdoor ontstaan een grove en grauwe huid waarbij rimpels nog eens extra opvallen.
Wat kun je doen tegen rimpels?
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om rimpels te verminderen. Bij HU!D kun je terecht voor verschillende huidbehandelingen om rimpels te kunnen verminderen, waaronder de dermapen en chemische peelings. De Dermapen is een speciaal apparaat die gebruik maakt van kleine naaldjes die minuscule gaatjes maken in de huid. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Hierdoor wordt de huid gladder en steviger. Bij een peeling wordt er gebruik gemaakt van een vloeistof met zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat de huid zich gaat vernieuwen waardoor de bovenste huidlaag verwijderd wordt. Daarnaast wordt de huid gestimuleerd om nieuwe cellen, waaronder collageen en elastine aan te maken. De huid oogt weer frisser en voelt gladder en strakker aan. De huidtherapeuten van HU!D kunnen voor jou kijken welke behandeling het meest geschikt is. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende intake zodat we samen kunnen kijken naar de huid en je wensen kunnen bespreken.
Welke huidverzorgingsproducten kan ik het beste gebruiken tegen rimpels?
Naast behandelingen kunnen er ook huidverzorgingsproducten gebruikt worden om rimpels te verminderen.
Glycolzuur
Zoals eerder benoemd nemen de dode huidcellen toe naarmate de huid ouder wordt. Deze dode huidcellen zorgen ervoor dat de huid er grof uit gaat zien en dat rimpels meer opvallen. Met behulp van glycolzuur kunnen deze klachten goed aangepakt worden. Glycolzuur zorgt er net als een peeling voor dat de huid zich gaat vernieuwen waardoor de dode huidcellen verwijderd worden. Denk bijvoorbeeld aan de Dermaceutic Foamer 15. Dit is een reinigingsschuim op basis van maar liefst 15% glycolzuur.
Retinol
Retinol, ook wel vitamine A genoemd, is een krachtig ingrediënt die in staat is om de aanmaak van collageen te stimuleren. Lijntjes en rimpels worden verzacht en de huid ziet er weer egaler uit. Zo hebben we bij HU!D de Dermaceutic Activ Retinol 0.5 en 1.0. De Activ Retinol 0.5 wordt geadviseerd voor mensen die willen gaan starten met retinol of die last hebben van een gevoeligere huid. De Activ Retinol 1.0 wordt juist geadviseerd voor mensen die al gewend zijn aan retinol.
Vitamine C
Bij het proces van huidveroudering ontstaan er zuurstofmoleculen, ook wel vrije radicalen genoemd. Deze vrije radicalen zorgen ervoor dat bepaalde cellen, waaronder collageen en elastine, worden afgebroken. Vitamine C is een sterk antioxidant. Antioxidanten zijn in staat om de huid bescherming te bieden tegen deze vrije radicalen waardoor het proces van huidveroudering vertraagd kan worden. Het is dus belangrijk om al op tijd te beginnen met het smeren van vitamine C op de huid. Denk bijvoorbeeld aan de Dermaceutic C25 Cream. Deze crème bevat maar liefst 25% vitamine C en nog vele andere antioxidanten voor een optimale bescherming van de huid.
Zonbescherming
UV-straling is voor circa 80% van invloed op onze huidveroudering. Het is dus van groot belang dat de huid beschermd wordt met een goede zonnebrandcrème. Denkt bijvoorbeeld aan de Dermaquest Solar Moisturizer SPF 30. Deze crème bevat antioxidanten en een SPF 30. De huid wordt gehydrateerd en extra verstevigd. Deze crème laat tevens geen witte waas achter en trekt snel in.
Lifestyle
Zoals eerder benoemd kan roken, stress en voeding huidveroudering verergeren. Rook je of ervaar je veel stress? Dan kan het raadzaam zijn om hiervoor hulp in te schakelen om je hierbij extra te ondersteunen. Wat betreft voeding is er bewezen dat suikerrijke voeding huidveroudering kan versnellen. Suikerrijke voeding zorgt namelijk voor glycatie. Glycatie is een proces waarbij de suikers zich gaan binden aan onder andere het collageen en elastine waardoor verharding en beschadiging ontstaat.