Voorkomt moisturizer rimpels?

Het internet staat vol met verhalen van vrouwen die een bepaald merk moisturizer al jaren gebruiken en hierdoor geen rimpels hebben. Deze vrouwen hebben waarschijnlijk geluk want het idee dat moisturizer op zich rimpels voorkomen is een mythe. Als je moisturizer geen zonnebrand of andere actieve ingrediënten bevat die huidschade voorkomen zal de creme op zich dus geen rimpels voorkomen.

Dit doen moisturizers wel

Een goed gebalanceerde moisturizer kan een heel goed effect hebben op de huid. Het zorgt voor voldoende hydratatie en bescherming tegen omgevingsomstandigheden zoals het weer. Ze geven de huid een mooie soepele uitstraling en gaan fijne lijntjes tegen door vocht toe te voegen aan de huid. Hierdoor maskeren ze dus wel rimpels. Helaas is het dus een korte termijn effect en voorkomen ze niet dat rimpels op lange termijn worden voorkomen.

Er is nog hoop

Er is nog wel hoop! Als een moisturizer ook ingrediënten bevat die de huid beschermen tegen de zon en als het op de juiste manier wordt gebruikt kan het wel degelijk rimpels voorkomen! Ongeveer 90% van de effecten van huidveroudering worden veroorzaakt door zonnestraling (specifiek UV A straling). Dit type straling kan zeer diep in de huid doordringen en daar schade aanrichten aan collageen en elastine. Deze proteïnen zorgen ervoor dat de huid stevig is dus als die beschadigd worden gaat de huid achteruit en komen de rimpels tevoorschijn.
Andere ingrediënten die soms toegevoegd worden en die ook huidveroudering tegen gaan zijn bijvoorbeeld retinol en anti oxidanten, daar vertellen we meer over in deze blog.

Conlusie

Moisturizers kunnen wonderen verrichten voor de uitstraling van de huid. Maar dit zijn korte termijn effecten. Om echt lange termijn resultaat te behalen is het belangrijk dat bijvoorbeeld ook bescherming tegen zonnestraling onderdeel is van de werking van de creme!
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.