Definitieve verwijdering van haar op het lichaam is de laatste jaren erg populair geworden. Nooit meer scheren, dat klinkt immers toch ideaal? Door het vele aanbod van klinieken en verschillende soorten ontharingsapparaten kan het lastig zijn om een beslissing te maken welke manier van (definitieve) ontharing het beste past bij jouw huid. Zo kun je kiezen voor ontharen met een laser, of met een IPL, maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee methodes?

Zowel lasers en IPL werken met licht dat in de huid wordt omgezet naar warmte, waardoor haarzakjes vernietigd worden. Beide methodes van ontharen hebben voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. We zetten de belangrijkste kenmerken per methode voor je op een rijtje:

IPL- apparaat:
– Heeft een breed behandel oppervlakte, waardoor het licht verspreid wordt en minder selectief is
– Kan alleen op lichte huidtypes worden toegepast, omdat het kan zorgen voor pigmentverschuivingen
– Er wordt gebruik gemaakt van verschillende (kleuren) golflengtes, dat wil zeggen dat het licht in verschillende dieptes in de huid komt

Laser-apparaat:
– Heeft een klein behandel oppervlakte en gaat daardoor specifieker op zijn doel af
– Kan op zowel lichte als donkere huidtypes worden toegepast
– Maakt gebruik van 1 golflengte

Maar waar kies je nu voor?
Voor ontharen zal de laser over het algemeen een sneller en beter effect geven. Het licht dat van een IPL flits afkomt wordt naast het haarzakje ook geabsorbeerd door andere weefsels in de huid en is daardoor minder effectief dan een flits van de laser. Voor het gewenste resultaat zul je met een IPL apparaat dus meerdere behandelingen nodig hebben ten opzichte van een laserapparaat. Overigens is het belangrijk om te kiezen voor een kliniek en behandelaar waar jij je op je gemak voelt en waar je op de hoogte wordt gebracht van alle informatie en risico’s omtrent ontharen.