Het verschil tussen een mannen en vrouwenhuid

Als je aan huidverzorging denkt, denk je vaak aan de vrouw. Ik betrap me er zelf stiekem ook op: de man wordt soms een beetje vergeten. Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van de huid?

Een dikkere huid met meer haar
Een mannen huid is vaak dikker dan die van de vrouw. Dit komt doordat mannen het geslachtshormoon testosteron aanmaken. Ook vrouwen maken testosteron aan, maar natuurlijk veel minder dan mannen. Door de aanmaak van testosteron wordt ook haargroei in o.a. het gezicht beïnvloedt. Mannen hebben over het algemeen meer gezichtsbeharing dan vrouwen en scheren zich daardoor vaker. Scheren kan weer leiden tot huidirritatie.

Mannen produceren meer talg
Testosteron verhoogt ook de afscheiding van talg. Je huid heeft de talg in principe nodig om soepel en gehydrateerd te blijven. Helaas is het ook een prima leefomgeving voor bacteriën. De combinatie van de bacteriën en te veel talg is een van de oorzaken van acné.  Dit is dus één van de redenen dat jongens in de puberteit vaak meer last hebben van acné dan meisjes.

Meer collageen
Een mannenhuid heeft een hogere collageendichtheid dan die van een vrouw. Collageen zorgt er onder andere voor dat de huid soepel blijft. Dit betekent dus dat mannen er vaak jonger uitzien voor hun leeftijd in vergelijking met vrouwen. Uiteindelijk wordt dit verschil toch opgeheven doordat mannen zichzelf over het algemeen minder goed beschermen tegen de zon. De mannenhuid heeft natuurlijk ook tijd en aandacht nodig!

Hopelijk heeft dit artikel een beetje meegeholpen bij het onder de aandacht brengen van huidverzorging voor mannen. Heb je vragen over de huid, wil je persoonlijke tips? Stuur me een bericht via het contactformulier en ik neem altijd de tijd om je vraag te beantwoorden!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.