Wat zijn de symptomen van Rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die voorkomt in het gezicht. De symptomen van Rosacea zijn roodheid, zichtbare bloedvaatjes en ontstekingen. Deze symptomen zijn vaak symmetrisch te zien op met name de neus en wangen, maar ook het voorhoofd en de kin zijn soms aangedaan.
Daarnaast wordt er vaak gesproken over ‘break-outs’, dit zijn periodes waarin de Rosacea heftiger is dan in de periode ervoor. Tijdens deze periode zijn er vaak meer onzuiverheden te zien en is de roodheid heviger.

 

Rosacea dieet met handige tips!

Bij Rosacea is het belangrijk om histaminerijke voeding zo veel mogelijk te vermijden. Histamine zorgt ervoor dat de bloedvaten worden uitgezet, wat bij Rosacea voor roodheid en zwelling kan zorgen. Histamine zit onder andere in de volgende voedingsmiddelen:

  • Kruiden zoals; kaneel, komijn, koriander en gember
  • Groente zoals; zuurkool, bietjes, tomaten, spinazie en champignons
  • Fruit zoals; kiwi, aardbeien, kersen, meloen, frambozen en ananas
  • Alcoholische dranken zoals; champagne en rode wijn
  • Vleeswaren zoals; salami, worst en kant- en klaar maaltijden met vlees
  • Thee, sauzen en dressings

Hierboven staat een kleine opsomming met voedingsmiddelen die je met Rosacea het beste kunt vermijden. Als je dit lastig vindt, zou je dagelijks een antihistamine tabletje kunnen innemen. Deze kun je zonder recept kopen in de apotheek of drogisterij.

Rosacea besmettelijk, ja of nee?

Hoewel Rosacea een chronische aandoening is, is Rosacea niet besmettelijk.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.