schimmelnagelSchimmelnagels worden in de volksmond ook wel kalknagels genoemd. De aangedane nagels zijn verdikt, wit of geel/ groen verkleurd en kunnen afbrokkelen. Schimmelnagels zijn erg besmettelijk en kun je gemakkelijk oplopen in een zwembad, sauna of douche. Schimmels houden van warme en vochtige plekken en verspreiden zich snel. Ze komen binnen via onze huid en tasten daarna de nagel aan.

Schimmelnagels of kalknagels kunnen voor pijn en ongemak zorgen, en bovendien vinden veel mensen de nagels cosmetisch storend. Niet gek dus dat hier graag een oplossing voor wordt gezocht. Wanneer je op het internet gaat zoeken komen er veel tips tevoorschijn om de schimmelnagels te bestrijden. Een tip die je veel voorbij ziet komen is om je voeten te weken in een badje met azijn, maar hoe werkt dit precies?

Azijn heeft een hoge zuurgraad, en de meeste schimmels overleven het niet in een zure omgeving. Elke dag een azijn voetenbadje zou er dus voor kunnen zorgen dat de schimmelnagels verminderen. Echter zit de schimmel onder de nagel en is het van belang dat de nagel goed wordt kortgeknipt en plat geveild, voordat de voeten in het badje gaan. Zo kan de azijn dieper de nagel inkomen.  De werking van azijn op schimmelnagels is nooit wetenschappelijk bewezen, en doordat er zoveel verschillende soorten schimmels bestaan zijn de resultaten wisselend per persoon.