rosacea natuurlijk behandelenRosacea natuurlijk behandelen kan op verschillende manieren. Ondanks dat rosacea niet volledig te genezen is, kunnen de klachten wel onderdrukt worden. Dit kan aan de hand van behandelingen of door zelf initiatieven te nemen. Zelf kunt u een aantal dingen doen om eventuele klachten te verminderen. Preventief rosacea behandelen kan als volgt:

  • Gebruik een zonnebrandcrème (factor 30 of hoger).
  • Ga niet in de sauna of onder een hete douche.
  • Vermijd factoren die de klachten kunnen verergeren, denk bijvoorbeeld aan alcohol gebruik, bepaald voedsel etc.
  • Gebruik milde huidverzorgingsproducten om de huid zo rustig mogelijk te houden.
  • Gebruik producten met vitamine C en E, dit zijn antioxidanten die de huid beschermen voor stoffen van buitenaf.
  • De huid kan worden gecamoufleerd. Gebruik geen producten die de huid irriteren. Voor de juiste producten kunt u terecht bij de huidtherapeut of apotheker.

Behandelingen voor rosacea kunnen erg variëren, afhankelijk de klachten die u wilt aanpakken. Bepaalde klachten kunnen worden verholpen door middel van medicatie, maar ook huidtherapeutische behandelingen kunnen veel doen voor de huid.

Licht- en lasertherapie

Lasertherapie wordt ingezet voor het verwijderen van vaatjes, hiervoor is de Nd:YAG laser geschikt. Daarnaast kan diffuse roodheid verminderd worden door IPL.

Peeling

In sommige gevallen wordt de laserbehandeling gecombineerd met een fruitzuurpeeling om ontstekingen in de huid te verminderen. Een fruitzuurpeeling kan ook op zichzelf worden ingezet om ontstekingen tegen te gaan. Daarnaast kan een chemische peeling, waar melkzuur in zit, roodheid verminderen. Tevens kan een chemische peeling (Jessner en Salicylzuur) worden toegepast voor de ontstekingsklachten.

Plaatselijke medicatie (crème)

Metronidazolcrème en Azelaïnezuurcrème werken op bacteriën en op de roodheid in de huid.

Orale medicatie (tabletten)

Tetracycline en Doxycyline doden bacteriën die de pukkels kunnen veroorzaken, wel dient er rekening gehouden te worden met mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid. 

Spier ontspanners

Tijdelijke spier ontspanners kunnen de algemene roodheid tegen gaan die plots op komt, ook wel flushing genoemd.

Rosacea aan de ogen: Oogdruppels

Hypromellose en Methycellulose druppels kunnen helpen tegen de droge ogen.

Onderzoek

Onlangs is er een onderzoek vrij gekomen die liet zien dat rosacea waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een bacterie, de Bacillis Oleronius, afkomsting van de demodexmijt. Deze mijt is op elke huid aanwezig, echter bij mensen met rosacea is deze mijt in meerdere mate aanwezig. De bacterie geeft een molecuul af, dit brengt bij mensen met rosacea een afweerreactie te weeg die zorgt voor de ontstekingen en de vaatjes. Verder is uit het onderzoek gebleken dat de bacterie niet bestand is tegen bepaalde antibiotica.  

Rosacea natuurlijk behandelen is, zoals hierboven beschreven, helaas niet mogelijk.  Wel kan je enkele preventieve voorzorgsmaatregelen nemen.

Wil jij persoonlijk advies door een van onze huidtherapeuten? Kom dan vrijblijvend langs voor een huidanalyse.
Bel naar 010 340 08 58, of ga naar de volgende pagina: https://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse/

 


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.