We weten inmiddels dat er verschillende uitlokkende factoren zijn bij rosacea zoals temperatuurwisselingen, blootstelling aan uv-straling, intensief sporten, emoties en stress. Maar wist je dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die rosacea kunnen triggeren?

In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verergeren?
Het lijkt erop dat producten die rijk zijn aan histamine of die histamine vrijmaken in het lichaam rosacea kunnen triggeren. Histamine is een natuurlijke stof die in veel voedingsmiddelen voorkomt en is een onderdeel van ons immuunsysteem dat invloed kan hebben op de bloedcirculatie. Bij een teveel aan histamine kunnen de bloedvaten uitzetten wat weer zorgt voor zwelling in de huid, iets wat we terugzien bij rosacea. De volgende producten bevatten histamine:
● yoghurt
● oude en blauwe kazen
● sojaproducten
● chocolade
● rode wijn
● thee
● bepaalde groenten: tomaten, spinazie, paddestoelen, augurken, aubergine,
sojabonen, pompoen, kidneybonen, zuurkool
● bepaalde noten: pinda’s, walnoten, cashewnoten en pecannoten
● bepaalde fruitsoorten: papaja, frambozen, ananas, aardbeien, abrikozen, kersen,
gedroogd fruit en citrusfruit
● bepaalde sauzen en dressings: mosterd, azijn, tomatenketchup en kant en klare
dressings
● bepaalde vleeswaren: worst, salami en bacon
● bepaalde kruiden: anijs, kerrie, kaneel, koriander, nootmuskaat, chilipoeder en
paprikapoeder

Welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verminderen?
Naast dat er voedingsmiddelen zijn die rosacea kunnen verergeren zijn er ook voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat dit rosacea verminderd. Zo wordt er gedacht dat probiotica een positieve invloed heeft. Probiotica zijn goede bacteriën die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Het zou een ontstekingsremmende werking hebben en verwijding van bloedvaatjes, die zorgen voor de roodheid wat we vaak zien bij rosacea, tegengaan.

Op dit moment is er meer bekend over voedingsmiddelen die rosacea verergeren. Heb jij last van rosacea dan is het zeker het proberen waard om bovenstaande producten even te laten staan. Je kunt bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden om zo meer inzicht te krijgen in waar jouw huid op reageert!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.