We weten inmiddels dat er verschillende uitlokkende factoren zijn bij rosacea zoals temperatuurwisselingen, blootstelling aan uv-straling, intensief sporten, emoties en stress. Maar wist je dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die rosacea kunnen triggeren?

In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verergeren?
Het lijkt erop dat producten die rijk zijn aan histamine of die histamine vrijmaken in het lichaam rosacea kunnen triggeren. Histamine is een natuurlijke stof die in veel voedingsmiddelen voorkomt en is een onderdeel van ons immuunsysteem dat invloed kan hebben op de bloedcirculatie. Bij een teveel aan histamine kunnen de bloedvaten uitzetten wat weer zorgt voor zwelling in de huid, iets wat we terugzien bij rosacea. De volgende producten bevatten histamine:
● yoghurt
● oude en blauwe kazen
● sojaproducten
● chocolade
● rode wijn
● thee
● bepaalde groenten: tomaten, spinazie, paddestoelen, augurken, aubergine,
sojabonen, pompoen, kidneybonen, zuurkool
● bepaalde noten: pinda’s, walnoten, cashewnoten en pecannoten
● bepaalde fruitsoorten: papaja, frambozen, ananas, aardbeien, abrikozen, kersen,
gedroogd fruit en citrusfruit
● bepaalde sauzen en dressings: mosterd, azijn, tomatenketchup en kant en klare
dressings
● bepaalde vleeswaren: worst, salami en bacon
● bepaalde kruiden: anijs, kerrie, kaneel, koriander, nootmuskaat, chilipoeder en
paprikapoeder

Welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verminderen?
Naast dat er voedingsmiddelen zijn die rosacea kunnen verergeren zijn er ook voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat dit rosacea verminderd. Zo wordt er gedacht dat probiotica een positieve invloed heeft. Probiotica zijn goede bacteriën die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Het zou een ontstekingsremmende werking hebben en verwijding van bloedvaatjes, die zorgen voor de roodheid wat we vaak zien bij rosacea, tegengaan.

Op dit moment is er meer bekend over voedingsmiddelen die rosacea verergeren. Heb jij last van rosacea dan is het zeker het proberen waard om bovenstaande producten even te laten staan. Je kunt bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden om zo meer inzicht te krijgen in waar jouw huid op reageert!