rosaceaRosacea, je hebt er misschien weleens van gehoord. Het is een chronische huidaandoening in het gezicht waarbij er fel rode verkleuringen zichtbaar zijn voornamelijk van de wangen en de neus. Letterlijk betekent rosacea dan ook zo ‘rood als een roos’. Naast de roodheden in het gezicht zijn er nog een aantal  kenmerken waaraan je rosacea kunt herkennen zoals kleine  bloedvaatjes in het gezicht, bultjes die soms ontstaan die lijken op puistjes, gevoeligheid voor cosmetica producten of regelmatig een brandend/prikkelend gevoel van de gezichtshuid.

Ondanks dat het natuurlijk erg vervelend is wanneer je last hebt van deze klachten is de aandoening gelukkig niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm die ook in de ogen voorkomt. Dit kan uiteindelijk voor oogproblemen zorgen. Wanneer je last hebt van oogklachten is het belangrijk om je huisarts of een oogarts te bezoeken voor een oogcontrole. 

 

Triggers van rosacea

Er zijn een aantal dingen waarvan we weten dat deze rosacea triggeren. Directe triggers zijn temperatuurwisselingen, blootstelling aan uv-straling, hete of alcoholische dranken, gekruid of pittig eten, intensief sporten, stress en emoties. Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die rosacea kunnen uitlokken of triggeren. Op deze pagina (LINK plakken naar artikel ‘Rosacea dieet met handige tips!’) vertellen we je hier meer over!

 

Wat kun je zelf doen tegen rosacea?Nu je meer weet over de triggers van rosacea kun je hier op letten en proberen deze zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast zijn er bepaalde producten die je het kunt gebruiken. Wanneer je last hebt van rosacea is het belangrijk om milde producten te gebruiken voor je huid. Zo kun je het beste een milde gezichtsreiniger in combinatie met een vochtinbrengende crème gebruiken. Producten met parfum en alcohol wil je in ieder geval vermijden. Producten met de ingrediënten niacinamide, vitamine C en zoethoutwortelextract wil je juist wel in huis hebben omdat deze de huid kalmeren en roodheden verminderen. Tot slot is het belangrijk om dagelijks jouw huid te beschermen met een SPF omdat zonschade rosacea kan verergeren. Tijdens een consult in de kliniek kunnen we precies uitleggen welke producten geschikt zijn voor jouw huid. (LINK plakken naar boeken consult)