Rokershuid, wat kan ik er tegen doen?

‘Rokershuid’ is een term voor de verouderde huid die ontstaat bij mensen die langdurig roken of hebben gerookt. Een rokershuid wordt voornamelijk veroorzaakt door de invloed van tabaksrook. Tabaksrook bevat schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide, die ervoor zorgen dat zuurstof minder goed door het lichaam kan worden vervoerd. Hierdoor vernauwen ook de bloedvaten in het gezicht, wat ertoe leidt dat de aanvoer van vitaminen en mineralen in het gezicht afneemt. Tevens bevat tabaksrook stoffen die de afbraak van bindweefsel, waaronder collageen en elastine, bevorderen. Deze afbraak van collageen wordt versterkt doordat tabaksrook vitamine C afbreekt. Hoe meer collageen en elastine wordt afgebroken, hoe minder goed de huidelasticiteit. Al met al leidt roken dus tot een versnelde huidveroudering.

Kenmerken van een rokershuid
Het is duidelijk dat roken op veel manieren leidt tot een verslechtering van de huid. Een rokershuid uit zich op de volgende manieren:

  • Een vale, doffe en/of grauwe huid. Dit wordt veroorzaakt door de verminderde toevoer van bloed, en daarmee ook van vitaminen en mineralen, naar de huid.
  • Een slappe(re) huid, eventueel met (diepe) rimpels. Dit wordt veroorzaakt door de afname van bindweefsel, waaronder collageen en elastine.
  • Dit zijn rimpels boven de lip, rond de mond en wangen die ook een gevolg zijn van de afbraak van bindweefsel en verminderde bloedtoevoer naar de huid.
  • Een gele en/of grijze verkleuring van de huid. Dit komt voornamelijk doordat nicotine bij het roken direct op de huid terecht komt.
  • Mee-eters en onderhuidse ontstekingen. Dit is een gevolg van roetdeeltjes die tijdens het roken op het gezicht terecht kunnen komen en de poriën verstoppen.

Rokershuid aanpakken
Hoe voor de hand liggend het ook klinkt, stoppen met roken is echt de beste manier om een rokershuid te verminderen. Dankzij de toename van zuurstof, vitaminen en mineralen kan de huid herstellen. Om het herstelproces van de huid te bevorderen, is het van belang om voldoende vitaminen binnen te krijgen uit voeding en eventueel supplementen. Het reinigen van de huid met de juiste producten kan de huid daarnaast een flinke oppepper geven. Denk daarbij aan milde reinigingsproducten en een scrub (niet vaker dan twee keer per week). Het hydrateren van de huid met een goede crème kan ook bijdragen aan het herstel van de huid.

Bezoek een huidtherapeut
De huidtherapeut kan je informeren over de producten die geschikt zijn voor jouw huid. Ook kan de huidtherapeut verschillende behandelingen toepassen om de kenmerken van een rokershuid zo veel mogelijk te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling met de Dermapen. De Dermapen maakt gebruik van kleine naaldjes die minuscule gaatjes maken in de huid. Als gevolg daarvan wordt de aanmaak van collageen en elastine, precies die stofjes waar bij een rokershuid een tekort aan is, tot in de diepte van de huid gestimuleerd. Dit leidt tot een frissere en strakkere huid met minder rimpels.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.