Melk is goed voor elk, maar hoe zit het met acne?

Voeding speelt een grote rol in ons dagelijks leven en heeft invloed op onze gezondheid. Dus ook op de gezondheid van onze huid! Als huidtherapeute krijg ik regelmatig vragen over voeding. Daarom schrijf ik eens in de zoveel tijd een blog over verschillende voedingsmiddelen. Vandaag kijken we naar melk en de invloed hiervan op acné.

Hoe ontstaat acné?

Voordat we het hebben over de invloed van melk op acné is het goed om stil te staan bij de basis. Acne ontstaat bij de meeste mensen in de puberteit. In die fase verandert de huid erg veel onder invloed van hormonen. De talgproductie neemt toe en door de haarzakjes raken verstopt door een verstoring in de eindfase van de celgroei in de opperhuid (ook wel verhoorning genoemd). De combinatie van die twee dingen zorgt voor het ontstaan van mee-eters. Uiteindelijk zorgt de bacterie die acne veroorzaakt dat de huid gaat ontsteken.

Melk is goed voor elk, of toch niet?

Er is veel gezegd en geschreven over de invloed van melk op de huid. Lange tijd was dit niet wetenschappelijk bewezen. Uiteindelijk zijn er toch onderzoeken verschenen die aantonen dat er wel degelijk een relatie is tussen  acne en het gebruiken van melk producten. De hormoonachtige stoffen in melkproducten zijn de boosdoeners

Nooit meer melk drinken?

Uiteindelijk zie je in de praktijk dat dermatologen en huisartsen niet allemaal massaal mensen met acne aanraden om geen melk te drinken. Dit komt doordat er wel een relatie is tussen acne en melkproducten, maar het hangt ook heel erg af van andere dingen. Het is vaak een combinatie van factoren die acne veroorzaken.

Mijn advies

Mocht je last hebben van acne, kan je natuurlijk altijd even kijken wat er gebeurt als je minder melk drinkt. Het allerbeste is toch om een professional op te zoeken en om advies te vragen. Dat kan bij je huisarts, huidtherapeut of dermatoloog. Die verdiepen zich dan veel meer in jouw specifieke situatie en kunnen hun advies hierop aanpassen.
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.