De huid is ons grootste orgaan, en in staat om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf en zichzelf weer te herstellen. Echter gebeurd het soms dat er een beschadiging ontstaat die de huid niet helemaal zelf kan herstellen, dit noemen we littekens. Littekens kunnen pijnlijk, strak en cosmetisch storend zijn. Zeker wanneer ze zich in het gezicht bevinden kan dat invloed hebben op het dagelijkse leven. Littekens ontstaan na een beschadiging, bijvoorbeeld wanneer je last hebt (gehad) van acne, na een operatie, of een ongeluk waarbij een wond is ontstaan. Hoe werkt dit precies en hoe kunnen we littekens het beste behandelen en minder zichtbaar maken?

We maken onderscheid in drie verschillende vormen van littekens:

Hypertrofische littekens: Dit zijn verdikte rode of witte verdikte littekens. Ze komen vaak voor bij jonge mensen of bij getinte huiden. Mogelijk genezen deze littekens spontaan na een aantal jaren, maar in de meeste gevallen niet. Hypertrofische littekens ontstaan voornamelijk na brandwonden.
Keloïd littekens: Dit zijn grote verdikte littekens, die het meeste voorkomen bij donkere huidtypes. Vaak ontstaat Keloïd na een piercing, wond, vaccinatie of acne.
Atrofische littekens: Dit zijn verzonken “putjes” in de huid, die dus geen verdikking maar juist een kuiltje in de huid vormen. De oorzaak van atrofishe littekens is dat de oorspronkelijke wondgenezing verstoort wordt, waardoor de huid geen (voldoende) gezond normaal weefsel meer kan aanmaken, en vervolgens littekenweefsel gaat aanmaken. Dit zien we vaak na acne
en waterpokken.

Littekenweefsel is goed te behandelen. Echter zijn er meerdere behandelingen nodig, en is veel geduld nodig voor het resultaat. Ook kan het zijn dat diepe littekens niet 100% weg gaan, maar altijd nog wat zichtbaar zullen zijn. De behandelingen die wij aanbieden voor littekens zijn peelings, Dermapen, en LED licht.

Peelings: De meest gekozen peeling voor littekens is een Trichloorazijnzuur (TCA) peeling. TCA zorgt ervoor dat dode huidcellen sneller afschilferen, en dat de diepere huidlagen nieuwe, gezonde huidcellen aanmaken. Ook wordt de aanmaak van collageen en de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden littekens gladder, minder rood en zichtbaar.

Dermapen: Met de dermapen maken we minuscule gaatjes in de huidstructuur middels kleine naaldjes. Hierdoor reageert de huid als het ware met een gecontroleerde wondgenezing, en wordt nieuw collageen en elastine aangemaakt, dat zorgt voor stevigheid en aanmaak van nieuwe gezonde huidcellen. Ook hierdoor worden littekens gladder, minder rood en zichtbaar.

LED licht: De LED lamp met rood licht zetten we in om de huid te vernieuwen. Door het licht worden cellen in diepere huidlagen geactiveerd harder te werken en te vernieuwen, zonder de oppervlakkige huidlaag te irriteren. Hierdoor wordt collageen gestimuleerd en hersteld de huid sneller en mooier. Ook werkt het licht kalmerend en ontstekingsremmend. De littekens zullen sneller minder zichtbaar worden en de huid zal minder rood zijn.