Litteken na operatieNa een operatie of ongeluk houden mensen vaak een litteken over. Dit komt omdat het lichaam littekenweefsel gaat aanmaken tijdens het genezingsproces. Littekenweefsel bestaat voor een groot deel uit bindweefsel. Na de operatie verliest de huid veel vocht en kan het litteken rood gekleurd zijn en/of onderhuids verdikt. Daarnaast kan het ook klachten geven zoals jeuk en pijn. Bij een goed genezend litteken wordt het litteken na geruime tijd (aantal maanden tot een jaar) lichter en wordt het soepel. Het kan ook zijn dat het litteken wat donkerder verkleurd, dit zien we vaker bij mensen met een donkere huidskleur. Na een operatie kan een litteken cosmetisch en/of functioneel storend zijn. Tijdens het genezingsproces kunnen er verschillende soorten littekens ontstaan zoals een atrofisch, een hypertrofisch of keloïd litteken.

 

Atrofisch litteken
Bij een atrofisch litteken is er een tekort aan weefsel. Door de verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens het genezingsproces is er enkel een dunne huidlaag aanwezig die verzonken ligt in de huid.

Hypertrofisch litteken
Bij een hypertrofisch litteken blijft het litteken langer rood en verdikt. Daarnaast kan het litteken soms ook jeuken. Dit litteken ontstaat vaak al in de eerste maanden van het genezingsproces.

Keloïd litteken
Een keloïd litteken groeit altijd buiten de grenzen van het oorspronkelijke wondgebied van de operatie. Dit litteken kan erg pijnlijk zijn en soms ook jeuken. We zien een keloïd vaker bij een donkere huidskleur. Erfelijke factoren spelen een grote rol bij een keloïd litteken.

Hoe kan je een litteken na een operatie het beste behandelen?
Voor het behandelen van het litteken zijn er verschillende opties mogelijk. Dit is afhankelijk van het soort litteken en hoe lang het litteken al aanwezig is. Hoe langer het litteken al aanwezig is, hoe minder goed het behandeld kan worden. De huidtherapeut zal tijdens het consult bespreken welke behandeling het meest geschikt is voor jouw litteken. Een litteken na een operatie kunnen wij behandelen middels micro-needling en een chemische peeling. Echter wordt het behandelen van een keloïd litteken uitsluitend gedaan door de dermatoloog. Dit gebeurt middels druk, siliconen therapie of door het gebruik van corticosteroïden.

Bij Huid voeren wij de micro-needling behandeling uit met de Dermapen 4. De Dermapen maakt door middel van minuscule naaldjes gecontroleerd kleine gaatjes in de huid die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Hierdoor gaat de huid zichzelf herstellen door de aanmaak van nieuwe cellen. De huid gaat ook meer collageen produceren en de oneffenheden zoals het litteken zullen langzaamaan verminderen. Daarnaast worden ook de rode/bruine verkleuringen op de huid lichter. Je pakt dus niet enkel het litteken aan maar ook de verkleuring.

Een andere mogelijkheid voor het behandelen van een litteken is middels een chemische peeling. Wij behandelen littekens middels de cosmo peel forte. Dit is een intensieve peeling die bestaat uit 20% TCA (trichloorazijnzuur), 10% phenol en 10% glycolzuur. Deze chemische peeling zorgt voor het egaliseren van de huid en het verminderen van het litteken. De glycolzuur zorgt ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd en de huid meer doorlaatbaar wordt. Hierdoor kan zowel de TCA als de phenol beter in de huid trekken. Door de TCA wordt de collageen en elastine productie gestimuleerd. Waardoor de huid wordt verstevigd en het litteken wordt verminderd. Tevens worden de donkere verkleuringen rondom het litteken verminderd. De phenol zorgt ervoor dat de chemische peeling minder gevoelig is.

Tips voor het litteken
Naast de verschillende behandelingsmethodes is het ook belangrijk om goed voor het litteken te zorgen. Na de operatie is het belangrijk om het litteken goed te beschermen tegen
de zon. Het advies is vaak ook om de zon zoveel mogelijk te vermijden na de operatie. De huid is namelijk gevoeliger voor de zon waardoor er een verhoogde kans is op huidkanker. Daarnaast kunnen littekens ook sneller verbranden en kan er sneller verkleuring ontstaan. Deze verkleuring kan blijvend zijn. Het is daarom extra belangrijk om je litteken te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of het liefst 50. Uiteraard is het afdekken van het litteken het allerbeste. Bij HUID verkopen wij verschillende zonnebrandcrèmes van Heliocare, dermaceutic en Dermaquest. Laat je door jouw huidtherapeut adviseren welke zonnebrand het meest geschikt is voor jouw litteken. Wil je graag je gehele lichaam direct beschermen voor de zon? Dan is de Heliocare invisible spray met factor 50 wel ideaal.

Voor een goed herstel van een litteken is het fijn om de huid goed te hydrateren. De K ceutic bij Dermaceutic is speciaal ontwikkeld als herstellende crème na bijvoorbeeld ingrepen en behandelingen. Deze crème heeft een herstellende werking. Daarnaast bevat de crème direct een spf met factor 50.

Ben jij benieuwd wat er allemaal mogelijk is met jouw litteken? Laat je dan adviseren door één van onze huidtherapeuten en maak een afspraak voor een vrijblijvend consult.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.