Wat zijn keloïd littekens?

Keloïd is een littekenweefsel die een abnormale toeneming heeft van littekenweefsel. Een keloïd is in het begin rood en/of paars maar met de tijd worden ze steeds bruiner of bleker. Sommige mensen met keloïden hebben 1 of 2 huidafwijkingen en sommige hebben meer afwijkingen, vooral als de keloïden zijn ontstaan na acne of waterpokken. Vanuit medische opzichte is het niks ernstigs en is behandeling niet nodig. Maar vanuit cosmetische opzichte kan er wel behandeling opgezet worden. Het verwijderen kan wel problemen met zich mee brengen 1 van die problemen is dat het littekenweefsel terug kan komen en ook groter terug kan komen.

Symptomen van keloïd.

Een keloïd is te herkennen aan de gladde verhevenheid, is vaak glanzend en heeft grillige uitlopers. Het is rood van kleur en later word de plek lichter en word het meer huidkleurig. Sommige keloïd littekens geven een brandend gevoel, doen pijn of jeuken.

Behandelingen.

Een keloïd litteken is een littekenweefsel die niet zelf wegtrekt en word vaak gezien als storend op het huid. Wegsnijden van de keloïd kan ertoe leiden dat het verergert terugkomt en andere behandelingen zorgen er niet voor dat het weg blijft.

Het kan verwijderd worden door injecties (Corticosteroïd-injectie), deze zijn veilig en niet pijnlijk doordat er gelijk een verdovingsvloeistof mee word gespoten. Je krijgt deze injecties meestal een keer per 4 tot 8 weken. De keloïd vlakt hier meestal door af, met als gevolg dat die dan wel roder kan worden, dat gebeurd doordat je de vorming van meer oppervlakkige bloedvaten stimuleert. Je zou ook een PDL therapie nemen, dat houd in dat je sessies hebt om het littekenweefsel weg te laseren.

Er bestaat ook een siliconengelkussen en een tegendrukbehandeling. Tegendruk houd in dat er druk word gezet op het littekenweefsel en met dat signaal zorgt het ervoor dat het littekenweefsel niet veder gaat groeien. Er zijn ook oorbellen die op de oorlel worden gebruikt om er voor te zorgen dat de keloïd gaat krimpen. Siliconen worden gebruikt als wondverband en zorgen ervoor dat het littekenweefsel zachter en vlakker word.

Cryotherapie word vaak gebruikt bij het verwijderen van wratten maar dus ook bij keloïd. Bij stikstofbehandeling of cryotherapie word het littekenweefsel bevroren.  Deze behandeling zorgt ervoor dat de keloïd platter word maar wel veranderd van kleur dus of lichter of donkerder word. Interferon is een eiwit die door de witte bloedcellen van het lichaam worden aangemaakt. Het toedienen verkleint het keloïd litteken. Of het resultaat vrijblijvend is, is nog niet duidelijk.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.