Wat is melanine en waarom hebben we het nodig?

Melanine is de gele, roodbruine of donkerbruine kleurstof die de kleur van de huid bepaalt.

Hoe wordt melanine ontwikkeld

Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden in de huid.

De functie van melanine in de huid

Het pigment in de huid (melanine) beschermt de huid tegen UV straling. Zonder de bescherming van pigment zou het DNA in de huid sneller beschadigd kunnen raken, waardoor er sneller huidkanker kan ontstaan. Mensen met een lichte huidskleur hebben dus meer kans op beschadiging van het DNA, dan mensen met een meer gepigmenteerde huidskleur.

Mijn tip

Bescherm de huid dagelijks met een SPF-bescherming, ook in de winter! De zon schijnt elke dag en kan dus ook elke dag schade aanrichten aan de huid.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.