Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, pukkels of puistjes. Talgkliertjes zitten overal in de huid. Acne komt vooral voor op plekken waar heel veel talgkliertjes zitten, zoals op je gezicht en de rug.

Acne is een van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Het komt vooral voor bij mensen tussen de 14 en 25 jaar, daarom wordt acne ook wel een s jeugdpuistjes genoemd, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Oorzaak van acne

Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Hierdoor worden de talgklieren vergroot en produceren ze meer talg. Deze overmatige talgproductie kan in combinatie met dode huidcellen zorgen voor verstopte kliertjes. Dat wordt dan een mee-eter. De wand van de mee-eter kan barsten, dat zorgt voor een ontsteking in de huid. Dat wordt een puist.

Op die plek wordt de huid uitgerekt tot hij barst. Hierdoor krijg je kleine wondjes. Als de acne vrij heftig is en lang aanhoudt, kun je hier ook littekens aan overhouden. Tijdens de puberteit neemt het aantal bacteriën op de huid toe.

Behalve hormonale veranderingen en bacteriën kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan of verergeren van de puistjes:

  • Genetische factoren, andere familieleden hebben ook last van ernstige acne.
  • Stress.
  • Omgevingsfactoren.
  • Cosmetica.
  • Druk door kleding op de huid.
  • Ondervoeding.
  • Er kan een relatie zijn tussen acne en het eten en drinken van zuivelproducten.

Is acne besmettelijk?

Bij het ontstaan van het huidprobleem een bacterie betrokken is, maar de acne is op zich zelf niet besmettelijk. De bacteriën wordt niet van de ene op de andere persoon overgedragen; zij bevinden zich al op je huid.

Bij het ontstaan van acne is een bacterie betrokken, maar de acne is op zich zelf niet besmettelijk. De bacteriën worden niet overgedragen, ze bevinden zich al op je huid.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.