huidverslappingVanaf ons vijfentwintigste levensjaar neemt de aanmaak van collageen en elastine af in de huid. Dit zorgt voor het dunner worden van de huid en het verlies van volume en stevigheid. Hoe snel en met welke mate de huid veroudert wordt deels bepaald door erfelijke factoren en deels door uitwendige factoren.


Maar wat gebeurt er nu precies in onze huid bij veroudering?

Bij het natuurlijke verouderingsproces verloopt de celdeling steeds langzamer. De bovenste huidlaag wordt dunner waardoor de huid kwetsbaarder is voor beschadigingen van buitenaf. Hierdoor wordt de huid droger en valer. In de diepere huidlaag neemt de hoeveelheid collageen af waardoor de huid zijn stevigheid verliest. Daarnaast neemt de hoeveelheid elastine ook af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is. Tot slot verliezen we botweefsel waardoor de structuur van ons gezicht verandert. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat de huid slapper is en er rimpels en plooien ontstaan. 

Naast deze inwendige factoren zijn er ook factoren van buitenaf die een rol spelen bij het verouderen van de huid. De grootste factor, namelijk 90% van de huidveroudering, wordt veroorzaakt door de zon. Uv-straling zorgt ervoor dat collageen en elastine versneld afbreken. Daarnaast speelt een ongezonde leefstijl ook een rol. Hieronder valt een te hoge suikerinname, roken, alcohol, chronische stress, te weinig slaap en te weinig bewegen. 

Tot slot hebben hormonen ook een aandeel bij het ontstaan van huidverslapping. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen is verantwoordelijk voor de productie van collageen en hyaluronzuur. Rond het veertigste levensjaar neemt de productie van oestrogeen bij de vrouw af waardoor de huid een stuk sneller veroudert en sneller droog wordt. Aangezien mannen geen last hebben van de overgang treedt huidverslapping bij hen ook veel minder op. 

 

Welke behandelingen zetten we in bij huidverslapping?

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen om huidverslapping tegen te gaan. Behandelingen die we veel inzetten bij het het verminderen van huidverslapping zijn microneedling of een chemische peeling. Maar hoe werken deze behandelingen dan precies? 

Tijdens een microneedling behandeling maken we door middel van fijne naaldjes kleine kanaaltjes in de huid. Hierdoor komen er groeifactoren vrij in de huid die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. In de maanden na de behandeling zal de huid steeds gezonder en strakker worden.

Een peeling werkt net weer op een andere manier. Een peeling bevat een hoge concentratie zuren die de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren en de collageen en elastine aanmaak stimuleren. Dit zorgt voor een verbeterde structuur en vermindering van lijntjes en rimpels. 

 

Wat kun je zelf doen?

Naast deze behandelingen zijn er ook specifieke producten om thuis in te zetten om huidverslapping tegen te gaan. Eén van die producten is vitamine C. Deze antioxidant beschermt de huid tegen vrije radicalen maar is ook nodig voor de aanmaak van collageen in onze huid. Een voorbeeld van een product met vitamine C is de C25 of Trivita van Dermaceutic (linkje van de producten hierin plaatsen). Daarnaast is een vitamine A een belangrijk ingrediënt. Deze stimuleert namelijk de productie van collageen en elastine maar gaat ook de afbraak hiervan tegen. Een voorbeeld van een product met vitamine A is de activ retinol 0.5/1 van Dermaceutic (linkje van de producten hierin plaatsen). Tot slot is een zonbescherming de nummer één anti rimpel crème aangezien de zon de grootste rol speelt bij het ontstaan van huidverslapping. Meer informatie over deze producten vind je op onze webshop: https://www.huid.com/webshop/ 

Wil je ook meer weten over je huid of heb je andere vragen? Vraag dan vrijblijvend een huidanalyse aan.