Huidtherapie… Wat is dat?

Een huidtherapeut is simpel gezegd iemand die de gezonde, zieke of beschadigde huid behandelt. Maar dat doet een dermatoloog of schoonheidsspecialist ook, toch? Ja, maar er zijn toch wel verschillen tussen deze drie beroepen. Voor de mensen die zich afvragen wat een huidtherapeut doet, is dit artikel een goede introductie.

Hoe wordt je huidtherapeut?

Om huidtherapeut te worden moet je een vierjarige HBO opleiding volgen aan de hogeschool in Utrecht of Den Haag. Ik heb zelf bijvoorbeeld in Den Haag de opleiding gedaan. Het beroep is ontstaan door samenwerking tussen allerlei verschillende huidspecialisten. Tijdens de opleiding leer je dus over verschillende vakgebieden om uiteindelijk goed te kunnen adviseren over huidaandoeningen en deze ook te kunnen behandelen.

Het verschil tussen de huidtherapeut en schoonheidsspecialist.

Je kan natuurlijk ook naar een schoonheidsspecialist of dermatoloog voor je huid. De huidtherapeut valt daar eigenlijk tussen. Ik ben zelf begonnen als schoonheidsspecialiste, dus ik kan iets vertellen over mijn eigen ervaring. Als schoonheidsspecialiste hield ik me vooral bezig met het behandelen van de gezonde huid. Natuurlijk kwam het weleens voor dat iemand ergens last van had, maar dat was voor mij meer uitzondering dan regel.

Het verschil tussen de huidtherapeut en de dermatoloog.

Aan de andere kant staat de dermatoloog. De stap naar de dermatoloog maak je niet zomaar. Je hebt daar een verwijzing voor nodig van de huisarts. Dermatologen houden zich bezig met het stellen van diagnoses, hetbehandelen van complexere huidaandoeningen en het voorschrijven van medicatie. De huidtherapeut behandelt meestal aandoeningen op basis van een diagnose door een dermatoloog.

Hoe werkt een huidtherapeut?

De stap naar de huidtherapeut is laagdrempelig, want je hebt geen doorverwijzing nodig van een huisarts. Vaak is er wel een intensieve samenwerking tussen huidtherapeut, dermatoloog en huisarts. Het begint meestal met een intake waarbij de huidtherapeut veel vragen stelt. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld en worden de behandelingen uitgevoerd. Hierna wordt de voortgang bewaakt en adviseert de huidtherapeut welke producten het beste gebruikt kunnen worden. Een hoop behandelingen die de huidtherapeut uitvoert, kunnen vergoed worden door de verzekeraar!
Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat een huidtherapeut doet! Mocht je nog (andere) vragen hebben kan je die natuurlijk stellen via het contactformulier. Ik neem altijd de tijd om deze beantwoorden!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.