De huid op het gelaat krijgt in de loop van der jaren niet 1 maar meerdere rimpels. Sommigen vinden het horen bij de huid en sommigen kunnen zich er echt aan storen.

Hoe ontstaan rimpels, hoe kan ik rimpels voorkomen en hoe worden rimpels behandeld?

Rimpels ontstaan door huidveroudering. Dit kan komen door inwendige- en uitwendige huidveroudering. Inwendige huidveroudering ontstaat door het dunner worden van de epidermis. Dit zorgt ervoor dat de huid kwetsbaarder wordt voor beschadigingen van buitenaf. Daarnaast neemt in de dermis de hoeveelheid collageen en hyaluronzuur af waardoor de stevigheid van de huid afneemt. Ook neemt de hoeveelheid elastine in de dermis af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.

Sommige mensen storen zich aan rimpels doordat ze er ouder uitzien en/of dat ze er anders uit gaan zien dan dat ze zich voelen. Denk bijvoorbeeld aan en fronsrimpel die iemand een boos uiterlijk geeft terwijl diegene helemaal niet boos is.

De vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering is de laatste jaren enorm toegenomen. Enerzijds doordat mensen steeds ouder worden en er beter uit willen zien en anderzijds door de schoonheidsidealen die voortdurend in de media worden gepresenteerd.

 

Actieve bestandsdelen om bestaande fijne rimpels te verwijderen zijn als volgt:

Vitamine A zuur is volgens veel artsen het enige echte actieve ingrediënt die echt werkt. Vitamine A zuur stimuleert het bindweefsel tot aanmaak van jong collageen. Ook versneld deze het afschilferingsproces van dode huidcellen en worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt. Gebruik dit niet te vaak en met een te hoge concentratie. Dit kan juist de huid irriteren.

Antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E hebben aangetoond de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Bij chemische peeling wordt de opperhuid en het oppervlakkig deel van de lederhuid met een krachtige vloeistof vernieuwd . Daarbij wordt gebruik gemaakt van de stoffen glycolzuur (alfa-hydroxyzuren oftewel AHA), trichloorazijnzuur (TCA) en fenol. Al deze stoffen kunnen in verschillende oplopende percentage worden toegepast waarmee de diepte van de peeling tot op zekere hoogte kan worden gestuurd. Tevens bepaalt de duur van de inwerkingstijd van de peelingsvloeistof mede de diepte van het effect. Peelings worden alleen uitgevoerd door ervaren huidtherapeuten en artsen. Peelings zijn geschikt voor fijne en middelfijne rimpels.

Bij microneedling worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit leidt tot een stimulatie van de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid egaler, soepeler en gladder kan worden. Er zijn verschillende apparaten op de markt waarmee microneedling kan worden gebruikt. Ook bestaat er een Dermapen met kleine naaldjes erin waarmee trillende naaldjes snel over de huid bewogen kunnen worden. De huid kan hiermee handmatig en selectief verwond worden. Microneedling is geschikt voor het minder zichtbaar maken van fijnere rimpels en lijntjes.

Er bestaan meerdere lasers die voor behandeling tegen rimpels worden ingezet. De gefractioneerde CO2 laser is waarschijnlijk de meest werkzame type laser. Deze laser is in staat om op een nauwkeurige wijze het bovenste laagje van de huid volgens een rasterpatroon te verdampen en te vernieuwen. De laserstralen worden toegediend tot een diepte van de bovenste deel van de lederhuid. Oud bindweefsel wordt verwijderd waarna nieuwe bindweefselcellen worden aangetrokken en nieuw collageen wordt aangemaakt. Het resultaat is een gladdere, strakkere en verjongde huid. Meestal is één behandeling al voldoende. De gefractioneerde CO2 laser mag alleen door ervaren artsen en huidtherapeuten worden uitgevoerd. De gefractioneerde CO2 laser is geschikt om zowel fijne als diepe rimpels te behandelen. Ook indicaties zoals rimpels rondom de mond en zonbeschadigde gezichtshuid lenen zich uitstekend voor een behandeling met de CO2 laser.

 

Maar ook bij rimpels geldt beter voorkomen dan genezen. Want met bovengenoemde behandelingen kunnen we het natuurlijke verouderingsproces van de huid helaas niet stoppen, deze gaat onvermoeid

door. Studies hebben echter aangetoond dat er een aantal leefregels bestaan om de veroudering van de huid tegen te gaan en om daarmee het ontstaan van rimpels te helpen voorkómen:

· Gebruik dagelijks een dagcrème met een beschermingsfactor van minimaal spf 30

· Bij blootstelling aan felle zon, gebruik een factor met een spf 50

· Vermijd het gebruik van zonnebanken

· Beperk het gebruik van alcohol

· Stoppen met roken

· Eet matig en gevarieerd

· Gebruik betrouwbare voedingssupplementen

· Leid een regelmatig bestaan

· Zorg dat u dagelijks voldoende slaap heeft


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.