De huid en deodorant

Zweten is nuttig. Door te zweten zorgt ons lichaam er namelijk voor dat de temperatuur niet te hoog wordt. Natuurlijk hebben we liever dat dit niet gebeurt, of in elk geval niet op het verkeerde moment. Daarom gebruiken we allemaal massaal deodorant. Maar wat doet deodorant eigenlijk? En zorgt het er echt voor dat we niet meer zweten?

 Waarom we zweten

Zweetklieren komen over de gehele huid voor. Er zijn twee soorten zweetklieren, waarvan de bekendste de apocriene zweetklieren zijn. Dit zijn de klieren die verantwoordelijk zijn voor wat we zweetlucht noemen. Deze zweetklieren komen onder andere voor in de oksels. Pas zodra zweet aan het huidoppervlakte komt wordt het door bacteriën omgezet in een stof met de beruchte zweetlucht.

Het verschil tussen deodorant en antiperspirant

De meesten van ons kennen het woord deodorant. Dit woord wordt soms ook gebruikt voor wat eigenlijk antiperspirant is. Antiperspirant blokkeert de uitgangen van de zweetklieren en zorgt er dus daadwerkelijk voor dat je niet gaat zweten. Deodorant voorkomt het zweten niet maar zorgt ervoor dat de geur wordt aangepakt.

Mijn tips

Voor de meeste mensen werkt deodorant prima. Maar als  je dus niet wilt zweten kan je het beste een antiperspirant gebruiken. Je herkent dit product doordat er onder andere aluminium of zirconium is zit. Goed de achterkant van de verpakking lezen dus.
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier. Ik geef altijd persoonlijk antwoord!
[contact-form-7 id=”931″ title=”Contact form 1″]


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.