Huh!? Zonnebrandcrème in de winter?

Veel mensen kijken me vreemd aan als ik aangeef dat het ook belangrijk is om zonnebrandcrème te gebruiken in de winter. Misschien komt dit doordat we de gevolgen van huidschade door de zon vaak associëren met de zomer, waarbij de zon zich in volle glorie laat zien. Toch is het erg belangrijk om dagelijks te denken aan bescherming tegen de zon, ook in de winter. Lees verder om erachter te komen waarom.

Zonnestraling uitgelegd

De zonnestralen die de aarde bereiken bestaan uit allerlei zogenaamde verschillende golflengtes. Een deel van het zonlicht met een bepaalde golflengte wordt ultraviolette straling genoemd. Ultraviolette straling kan weer worden onderverdeeld in twee groepen: ultraviolet A en ultraviolet B. Zowel versie A en B kunnen kanker veroorzaken, maar versie A is verantwoordelijk voor huidveroudering en B is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Ultraviolet B is veel minder aanwezig in de winter, vandaar dat je veel minder snel verbrandt in de winter. Maar ultraviolet A is zowel in de zomer als winter zeer sterk aanwezig in zonlicht.

Maar ik loop helemaal niet veel in de zon in de winter!

Zelf als je niet veel buiten bent in de winter weten de ultraviolet A stralen je te bereiken. Dit komt door het feit dat ze ook gewoon door het raam heen gaan. Denk maar aan hoe vaak je dichtbij een raam zit in de auto, bus of trein. Ook thuis en op het werk zitten we vaak bij of voor het raam. Het is zelfs zo dat je gezicht op een asymmetrisch manier kan verouderen als een kant meer dan de andere kant wordt blootgesteld aan straling.

Mijn tips

Zonnebrandcrème gebruiken is effectief! Maar liefst 90% van alle huidbeschadiging/veroudering wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonnestraling. Let bij het kiezen van een crème op de volgende dingen:

  • Selecteer een crème met een SPF die past bij jouw huidtype!
  • Let heel goed op dat de crème ook bescherming biedt tegen ultraviolet A straling! Je kunt dit herkennen als er ‘breed spectrum bescherming’ op het label staat.

Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier. Ik geef altijd persoonlijk antwoord! Ook hebben we een breed aanbod aan behandelingen voor allerlei verschillende huidtypes!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.