Hoe werken anti-aging producten?

De rijpere/beschadigde huid ondergaat een aantal belangrijke veranderingen. De meest belangrijke is de afname in productie van collageen en elastine. Dit zijn twee sleutel proteïnes die de huid zijn jonge uitstraling geven. Ultraviolet licht beschadigd elastische vezels en wijzigt de normale ondersteuningsstructuur van de huid. Na verloop van tijd zorgt het ouder worden en blootstelling aan de zon ervoor dat we rimpels krijgen, elasticiteit afneemt en dat we verhoogde pigmentatie hebben. Onze huid verliest ook zijn vermogen om gehydrateerd te blijven met als gevolg dat de huid droog is.
De volgende categorieën van ingrediënten hebben een positief effect op de vermindering van de tekenen van het ouder worden. Er zijn veel meer dan de ingrediënten hieronder, maar we houden de lijst kort en overzichtelijk. Om een lijst te krijgen met ingrediënten die specifiek geschikt zijn voor jouw huid kun je het beste contact opnemen met de huidtherapeut of dermatoloog.

Retinoïden (Vitamine A derivaten)

Retinoïden zijn vitamine A derivaten en deze stoffen zijn het best bestudeerde ingrediënt gericht op anti-aging. Ook zijn ze waarschijnlijk het meest effectieve ingrediënt. Huidverzorgingsproducten die je in de winkel kunt kopen bevatten bijvoorbeeld retinol, retinal aldehyde en retinyl esters (verschillende soorten vitamine A derivaten). Retinoïden zorgen voor verdikking van de toplaag van de huid, verhogen de soepelheid van de huid, zorgen voor verhoogde collageen productie, vermindering van huidverkleuring en vermindering van fijne lijntjes. De werking van retinoïden wordt verminderd door zonlicht en producten die dit bevatten kunnen dus het beste worden gebruikt voor het slapengaan. De huid wordt ook gevoeliger voor de zon na gebruik dus deze producten kunnen dus het beste worden gebruikt in combinatie met een goede zonnebrandcreme.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn chemicaliën die (huid)cel schade als gevolg van vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die onder invloed van de omgeving ontstaan (bijvoorbeed zonlicht/vervuilde lucht/roken). Antioxidanten ‘reinigen’ onze huid van vrije radicalen. Antioxidanten werken goed in combinatie met zonnebrand en gaan effectief beschadiging door zonnestraling tegen. Veelgebruikte antioxidanten zijn vitamines C en E.

Peptides en proteïnen

Peptides zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. Proteïnen zijn weer opgebouwd uit peptides. Peptides zorgen ervoor dat cellgroei en herstel worden geactiveerd. De meeste peptides in huidproducten werken door collageen en elastineproductie te stimuleren.
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.