Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kun je krijgen door verschillende dingen, een van die dingen zijn de zon. Hoe langer je het huid blootstelt in de zon hoe meer pigment er word gevormd. Hier door worden mensen bruin en krijgen een tint. De bruining van de huid is een reactie van de huid en beschermd hierdoor het huid tegen de UV stralen. Als de huid teveel in de zon komt, kunnen de pigmentcellen reactie hierop geven. Op dat moment word er teveel pigment aangemaakt wat zich ongelijkmatig verdeeld, het pigment hoopt zich dan op en vormt uiteindelijk een donkere vlek op het lichaam (pigmentvlek).

Bij vrouwen kunnen overmatige pigmentvormingen ook voorkomen tijdens het zwangerschap door de hormonenschommeling. Blanke vrouwen krijgen dan een donkere vlek in het gezicht of soms in de nek. Bij vrouwen met een donkere huid zijn de vlekken lichter dan de huid eromheen. De vlekken kunnen geen kwaad maar ze kunnen bij de volgende zwangerschap wel weer voorkomen. Na de bevalling verdwijnen deze vlekken dan ook.

Pigment kan ook ontstaan door verwondingen, zoals schrammen. Allergische reacties en infecties kunnen ook overmatige pigment veroorzaken op de huid. Het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten kan lijden tot irritaties op de huid en uiteindelijk pigmentvlekken. Door parfum te gebruiken met zonlicht kun je ook pigmentvlekken veroorzaken, dat komt door de reactie van de bepaalde bestanddelen uit het parfum met de UV stralen.

Hoe kan je ze voorkomen?

De belangrijkste reden bij het ontstaan van pigmentvlekken is de blootstelling aan de zon. Bescherm daarom de huid met een goeie zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen de zon. Zonnebrandcrème moet je niet alleen in de zomer gebruiken maar het hele jaar door, zelfs als het buiten slecht weer is. Je zou ook een hoed of een pet kunnen dragen voor bescherming. Niet na de zonnebank gaan of niet te vaak. Een vrouw met een zwangerschapsmasker kan de zon maar beter helemaal vermijden. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor tot minstens 3 maanden na de bevalling.  Als je wil zonnebaden met parfum op, kan je beter de parfum aanbrengen op plekjes waar zo min mogelijk zon komt dus bijvoorbeeld achter de oren, of op het haar.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.