Wat is ongewenste haargroei?
Het verschilt per persoon of haargroei gewenst is of niet. Bij overbeharing is er sprake van veel en/of dikke haren op gebieden waar normaliter geen en/of dunne haren voorkomen. Overbeharing kan hierbij onderverdeeld worden in twee categorieën, namelijk hirsutisme en hypertrichose. Bij hirsutisme is er sprake van haargroei bij vrouwen volgens het mannelijke patroon. Denk bijvoorbeeld aan haargroei op de bovenlip of buik bij vrouwen. Bij hypertrichose is er sprake van overbeharing op gebieden waar normaal gesproken al haargroei aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan haren op de armen of benen.
Hoe ontstaat ongewenste haargroei?
Ongewenste haargroei kan door verschillende factoren ontstaan, namelijk:
- Erfelijkheid
- Te hoge productie van mannelijke hormonen (testosteron). Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap en menopauze. Tevens kan er sprake zijn van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS).
- Te hoge gevoeligheid voor het mannelijke hormoon testosteron. Zo zijn bijvoorbeeld vetcellen in het lichaam gevoelig voor testosteron en daardoor kan overbeharing makkelijker voorkomen bij mensen met overgewicht.
- Bepaalde medicijnen, waaronder hormoonpreparaten of corticosteroïden
- Onderliggende ziektes, waaronder een te traag werkende schildklier of anorexia
Wat kun je tegen ongewenste haargroei doen?
Gelukkig zijn er verschillende middelen die ingezet kunnen worden tegen ongewenste haargroei. Denk bijvoorbeeld aan scheren, epileren met een pincet of touwtje, harsen, ontharingscrème en bleken. Helaas blijven de haren bij deze methodes terugkomen. Bij HU!D maken we gebruik van lasertherapie om ongewenste haren definitief te verwijderen.
Hoe werkt lasertherapie?
Het laserapparaat geeft een lichtflits af aan de huid. Deze lichtflits is in staat om het pigment (melanine) in de haren te verhitten. Deze warmte wordt via de haar naar het haarzakje geleid, de plek waar de haren iedere keer beginnen te groeien. Door deze warmte raakt het haarzakje beschadigd waardoor er geen nieuwe haar meer zal gaan groeien. Doordat de lichtflits alleen in staat is om het pigment in het haarzakje te verhitten, heeft een laserbehandeling voor ontharing geen zin bij lichtblonde, rode, grijze of té dunne haren. Er zijn gemiddeld 6-8 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
Heb je last van ongewenste haargroei en wil je hier graag vanaf? Kom dan eens langs bij HU!D voor een vrijblijvende intake. Zo weet je precies waar je aan toe bent. De huidtherapeuten van HU!D staan voor je klaar.