UV-stralen; hoe gevaarlijk zijn deze eigenlijk?
Dat we ons goed moeten insmeren om ons te beschermen tegen de zon, weten we eigenlijk wel. (Hoop ik tenminste?!) Maar hoe gevaarlijk zijn deze zonnenstralen nou eigenlijk?

Verschillende UV-stralen
Er bestaan verschillende soorten uv-stralen.
UV-A: De A staat hierbij voor ‘aging’. Deze straling zorgt voor 95% van de huidveroudering. 30% van deze straling dringt hierbij door tot in de lederhuid (dit is de huidlaag waarin de collagene en elastine cellen in gevestigd zijn).
UV-B: De B staat hierbij voor ‘burning’. Deze straling is de grootste veroorzaker van huidkanker. 20% van deze straling komt tot in de opperhuid (bovenste huidlagen, waar het pigment wordt aangemaakt) & 10% hiervan komt tot in de lederhuid. Het positieve is dat deze straling vitamine D aanmaakt.
UV-C: Deze meest krachtige straling wordt gelukkig volledig tegengehouden door de atmosfeer.

Belangrijke weetjes
Glas houdt UV-stralen niet tegen!
Hierbij wordt onderscheid gemaakt in UV-A en UV-B. Glas houdt UV-B wel tegen, maar UV-A niet. Het is dus een tip dat als je vaak in de auto zit en je handen dus vaak in de zon zitten bij het stuur, deze in te smeren met een SPF bescherming. Kennen jullie ook deze foto van een vrachtwagen chaffeur? Hier zie je goed welke schade de uv-straling aan kan richten.
Een hoge beschermingsfactor zorgt er ook voor dat je bruin wordt!
Bij het kiezen van de juiste SPF-bescherming komen een aantal dingen bij kijken. Als eerste welk huidtype je hebt. Onderstaande tabel geeft een makkelijk overzicht hiervan. Een voorbeeld: iemand met huidtype 2 verbrand in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Met een SPF bescherming van 15 zou deze persoon pas verbranden na 15 x 20 = 300 minuten (5 uur). En hogere SPF-bescherming zorgt er dus niet alleen voor dat je wel bruin wordt, je kunt ook nog langer in de zon zonder te verbranden.

Huidtype 1
(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)
factor 30-50
Huidtype 2
(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)
factor 20-30
Huidtype 3
(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)
factor 20-30
Huidtype 4
(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)
factor 20
Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype factor 30-50 !

Belangrijke tip
Smeer je wel altijd meerdere keren in per dag. Zweten, zwemmen en bijvoorbeeld met je hand over je gezicht vegen zorgen ervoor dat de SPF bescherming niet meer optimaal op de huid zit.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.