Helpt zink tegen acne?

Er is tegenwoordig steeds meer vraag naar producten en behandelingen die ‘natuurlijk’ zijn. Een van de trends is dat zink steeds meer toegevoegd worden aan crèmes die bedoeld zijn voor de vettige huid. Een interessante vraag is of zink bijvoorbeeld helpt bij het tegengaan van acne. Dat is het onderwerp van dit artikel.

Wat is zink?

Zink is een metaal dat in de natuur voorkomt. Het is een essentieel element waar mensen een bepaalde (kleine) hoeveelheid van nodig hebben. Zink krijg je binnen door het eten van vlees, noten, volkoren granen en peulvruchten. Tekort aan zink komt in dit deel van de wereld niet heel erg veel voor. Van de totale hoeveelheid zink die in ons lichaam voorkomt zit ongeveer 11% in de huid. Zink speelt een belangrijke rol bij het helen van wonden.

Hoe helpt zink bij het tegengaan van huidaandoeningen?

Zink helpt bij het verbeteren van de conditie van de huid omdat het een ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking heeft. Het zorgt er ook voor dat de huid beschermt wordt en kan talgproductie tegengaan. Zink wordt al een zeer lange rijd gebruikt als ontstekingsremmer en als bescherming tegen de zon. Het is dan ook niet gek dat zink in vele huidverzorgingscrèmes zit. De meeste gebruikte vorm is zink-oxide. In de volgende producten wordt vaak zink gebruikt:

  • Zonnebrand
  • Anti-roos shampoo
  • Anti-schimmel crèmes

Zink is al door vele mensen onderzocht en er is voornamelijk gekeken naar op welke zink helpt tegen huidaandoening. Zinktabletten zijn bestudeerd in o.a. acne en rosacea studies. Ook is de werking van zinkcrèmes bestudeerd als middel tegen wratten, schimmel infecties, acne, rosacea, eczeem en wonden.

Is zink effectief tegen acne?

De eerste studies naar de werking van zink tegen acne zijn gedaan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Sindsdien zijn er nog vele andere studies gedaan waarin gekeken wordt of zinktabletten of crèmes effectiever zijn bij het tegengaan van acne.Een korte samenvatting van al de onderzoeken: over het algemeen kan gezegd worden dat zink wel iets doet tegen acne, maar dat bepaalde antibiotica veel beter werken. Antibiotica is natuurlijk wel een veel sterker middel.

Tot slot

Indien je last hebt van acne is het erg belangrijk dat je contact opneemt met een specialist, zoals je huisarts, huidtherapeut of dermatoloog (via de huisarts). Acne kan erg goed behandeld worden en het is natuurlijk zonde om met acne littekens te eindigen.
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.