Wat is dat nou precies, hoe ontstaat een vette huid en wat kan je er zelf tegen doen?

De oorzaak van een vette huid is een overmatige productie aan talg in de huid. Een vette huid komt het vaakst voor bij pubers en kan soms aanhouden tot 40 jaar. Daarna neemt de productie van talg af in de huid waardoor de vette huid weer droger wordt.

Een vette huid kan je herkennen omdat de huid constant glimt en vettig aanvoelt. Mannen, vrouwen en kinderen krijgen hiermee te maken. Het vaakst zien we het bij pubers waarbij de vette huid zich combineert met puistjes en mee-eters. De poriën op een vette huid zijn vaak vergroot waardoor de huid daar dikker is en het goed verwijderen van bijvoorbeeld make-up vermoeilijkt wordt.

De oorzaak van een vette huid is dus te vinden in een te hoge productie van talg. Deze talg wordt door de talgklieren in de dermis geproduceerd. Ondanks dat talg een vette huid kan veroorzaken en wij daar vaak niet blij mee zijn heeft talg een beschermingsfunctie. De talg heeft als functie de bacteriën en schimmels te weren en de huid te beschermen tegen uitdroging. De talgproductie veranderd onder invloed van hormonen. Daarom neemt de productie tijdens de pubertijd toe en tijdens de menopauze bij vrouwen weer af.

En zoals veel huidproblematiek heeft de ene persoon meer aanleg voor een vette huid dan de ander.

Een hele natuurlijke reactie is dat wij het vet als het ware van de huid willen boenen. Want, de vette huid ziet er vaak onverzorgd uit. Maar pas op, gebruik geen producten met agressief zeep. Hierdoor droogt de huid uit en gaat de huid alleen nog maar meer talg produceren.

Belangrijk is de huid standaard dagelijks te reinigen met lauw water en de DermaClear Cleanser. Dit is een product die amandelzuur bevat. Deze heeft een antibacteriële werking waardoor in geval van puistjes deze ook onderdrukt kunnen worden. Daarnaast zorgen de plantenextracten in de reiniging dat de huid wordt gekalmeerd. Zet bijvoorbeeld de DermaClear Cleanser onder de douche zodat je je gezicht meeneemt tijdens je douche routine en het gemakkelijker wordt het gezicht dagelijks te reinigen.

Zoals al eerder benoemd is het lastig om make-up goed de reinigen bij de vette huid. Gebruik hiervoor de Advanced Cleanser. Deze reinigingsmousse verwijderd naast make-up ook een teveel aan talg op de huid. Door het actieve ingrediënt Zink werkt de mousse antibacterieel. Probeer ook echt de reinigingsmelk of make-up doekjes te vermijden.

Naast het reinigen is het belangrijk dat je zo min mogelijk over de huid wrijft. De talgklieren kunnen gestimuleerd worden door wrijving. Vaak doe je dit gedachteloos, tijdens een gesprek of werk.

Ook is het belangrijk na het reinigen de huid te hydrateren met een crème of serum. Dit ook weer om de huid niet uit te laten drogen na het reinigen. De fabel dat je je huid dus niet moet hydrateren bij een vette huid ontkrachten we ook gelijk. Wel is het belangrijk dat je het juiste product kiest. Kies daarom voor een crème voor een vette huid en niet voor een product voor de droge of gecombineerde huid. Deze bevatten andere stoffen dan dat jou vette huid nodig heeft. De crème voor overdag is B5 Moisture Matte deze is heel fijn omdat hij matteert en dus ook geen glimmend laagje achter laat. Dat komt omdat deze crème olievrij is. Tegelijk hydrateert en verzorgt het de huid intensief door een hoge concentratie aan hyaluronzuur.

Nadat je ‘s avonds de huid hebt gereinigd is het essentieel om je huid ‘s nachts te herstellen en voor te bereiden op te volgende dag. Dit kan je doen door het DermaClear Serum aan te brengen. Deze is speciaal voor de vette huid omdat dit serum eventuele puistjes onderdrukt. Dit komt door het werkzame ingrediënt salicylzuur die de overmatige talg oplost zonder dat het de huid uitdroogt.

Indien je last hebt van puistjes of mee-eters probeer hier zoveel mogelijk van af te blijven. Als je het puistje uitknijpt ‘scheur’ je de huid. Dit kan ervoor zorgen dat er talg en bacteriën blijven hangen die kunnen zorgen dat het gaat ontsteken of de bacterie zich verspreid.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.