Wat doet zeep met je huid?

Een goede reiniging van de huid is erg belangrijk. Een gereinigde huid raakt minder snel geïrriteerd en verstopt. Ook is een gereinigde huid beter in staat om producten op te nemen. Maar wist je ook dat je huid te schoon kan zijn! Dit neemt ook weer allerlei ongemakken met zich mee, zoals een droge huid, vlekjes en puistjes. Het is dus erg belangrijk om goed te weten wat je wel en niet kunt gebruiken om te reinigen. Vandaag ga ik iets dieper in op het onderwerp ‘zeep’.

Zeep

Een gewone, ouderwetse zeep wordt gemaakt door een stof met een hoge pH-waarde, wat gebruikt wordt op te ontvetten, en vet met elkaar te laten reageren. Zeep is dus een reiniger die vetten gemakkelijk verwijdert.
Tegenwoordig bestaan er ook synthetische zepen die een wat meer pH neutrale waarde hebben. Dat wilt zeggen een pH-waarde die iets meer bij die van de huid ligt.

Zeep voor de huid

Talg is een vetachtige substantie die de huid soepel houdt, maar de huid ook beschermt tegen uitdroging. Door de hoge pH-waarde van zeep wordt de huid teveel ontvet, waardoor de beschermende functie van talg verdwijnt en de huid snel kan uitdrogen. Op ten duur zorgt de nieuwe aangemaakte talg weer voor een beschermlaagje, maar tot die tijd blijft je huid vatbaar voor invloeden van buitenaf.

Mijn tip

Neem het zekere voor het onzekere en laat je goed adviseren voor een passend reinigingsproduct. Een zeepachtig product zal ik zeker afraden voor een droge of gevoelige huid, omdat zeep dit alleen nog maar erger kan maken. Voor een vette huid bestaan er ook voldoende reinigingsproducten die de huid wel effectief reinigen, maar geen nadelige effecten met zich mee brengen.
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.