Wat doet suiker met de huid?

Suiker, het komt in onzettend veel producten die we dagelijks gebruiken voor. Het is natuurlijk allang bekend dat teveel suiker met name een van de oorzaken is van overgewicht. Ik ben natuurlijk huidtherapeut dus ik was benieuwd wat voor invloed suiker nou op de huid heeft. Lees hieronder wat ik heb ontdekt.

Glycatie

Als je voeding eet zorgt je lichaam ervoor dat de koolhydraten worden afgebroken tot suikers zoals glucose en fructose. Deze suikers worden vervolgens gebruikt als energie zodat je goed kunt functioneren. Naarmate we ouders worden of meer suikers eten reageren deze suikers met proteïnen en vetten op een abnormale manier en worden schadelijke moleculen geproduceerd genaamd ‘geavanceerde glycatie eindproducten’. Dit proces heet glycatie.

Wat doen  geavanceerde glycatie eindproducten?

De eerder besproken geavanceerde glycatie eindproducten zorgen ervoor dat de huid er ouder en minder gezond uitziet. Het effect van deze eindproducten is onder andere:

  • Ouderdomsvlekken
  • Fijne lijnen en rimpels
  • Hyperpigmentatie
  • Dofheid van de huid
  • Oneffenheden
  • Collageen degradatie

Mijn drie tips

Om ervoor te zorgen dat het effect van geavanceerde glycatie eindproducten beperkt blijft raak ik het volgende aan:

  1. Minder suiker gebruiken, dit is natuurlijke en voor de hand liggende tip maar wel zeer effectief.
  2. Let op je bloedspiegel! Voor mensen met diabetes is dit vanzelfsprekend maar ook voor mensen zonder diabetes is het een goede tip!
  3. Bescherm je huid. Geavanceerde glycatie eindproducten ontstaan ook door uv straling.

Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.