Wat is de pil?
De pil is een anticonceptiemiddel. Je slikt de pil voor het voorkomen van zwangerschap. In de pil zitten hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. De hormonen beïnvloeden de baarmoederwant waardoor een bevrucht eicel zichzelf daar niet in kan nestelen. Je hebt verschillende pillen zoals combinatiepillen en pil zonder oestrogeen. In de combinatiepil zitten hormonen die zorgen voor een voorspelbaar menstruatie namelijk oestrogeen. De hormonen die in de combinatiepil zitten zijn oestrogenen en progestagenen. Progestageen zorgt voor het voorkomen van zwangerschap.

De pillen.
Je hebt de één fase pil dat houd in dat je in elke pil dezelfde hormonen hebt. Je hebt ook de drie fasen pil en de vier fasen pil of terwijl de meerfasenpillen, deze pilstrip bevat pillen met verschillende hoeveelheid hormonen, deze combinatiepillen heb je in verschillende mogelijkheden dat houd in dat je de pil kan krijgen met een stopweek of een pil zonder stopweek en slikt hem dan dus de hele maand door. Deze combinatiepillen zijn allemaal verschillend en hebben dan dus ook verschillende hormonen in de pil. De pillen die onder de 1, 3 en 4 fasen worden geschreven zijn allemaal pillen met oestrogeen en progestageen. Je hebt ook een anticonceptiemiddel zonder oestrogeen of terwijl de minipil genoemd. Dat houd in dat er alleen progestageen in deze pil zit dus dat het gebruik van deze pil er voor kan zorgen dat je menstruatie helemaal stopt of veranderd. Je slikt deze pil dan ook de hele maand lang en hebt dan dus geen stopweek. De pil (Cerazette) word dan ook gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven.

Verschijnselen.
Sommige vrouwen kunnen inderdaad last krijgen van verschijnselen zoals, hoofdpijn, gespannen borsten, misselijkheid, vocht vasthouden of emotionele of sombere stemming. Bepaalde pillen worden ook wel eens voorgeschreven wanneer je last heb van puisten, of bij het verminderen van acne. Hevige menstruatie komt ook vaak voor bij vrouwen, de pil helpt bij het verminderen van de hevige bloeding. De meeste verschijnselen verdwijnen na een paar maanden, wanneer ze aanhouden kan het zijn dat je van pil moet veranderen.

Haargroei.
De pil zorgt niet voor extra lichaamshaar. Het kan wel voor extra haar in het gezicht bezorgen. De Diane-35 word soms voorgeschreven om je klachten voor overmatige lichaamshaar te kunnen verminderen. Deze pil word niet meer gebruikt als anticonceptiemiddel doordat het trombose veroorzaakt.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.