Wat zijn die vervelende kopjes in de huid en wat kan je doen tegen mee-eters?

De mee-eters lijken op verstopte poriën waarin vuil zit. Echter zijn het poriën die wit of zwart gekleurd zijn doordat een combinatie van talg en cellen in contact is gekomen met lucht. Ze liggen vaak op de huid. Mee-eters kunnen overal voorkomen maar ze bevinden zich het meest op de wangen, kin en de neus. Ondanks het niet perse hoeft kunnen de mee-eters voor stress zorgen omdat ze een opvallende kleur hebben en vaak hardnekkig zijn.

Mee-eters ontstaan door verstopte haarzakjes. Deze zakjes bevatten een haar en aan het haarzakje zit een talgklier. Deze klier produceert talg om de huid zacht te houden. Wanneer dode huidcellen en talg zich verzamelen ontstaat er een verstopping. Als de verstopping in contact komt met lucht oxideert deze en verkleurt de mee-eter.

Het goede nieuws is dat je mee-eters kunt bestrijden. Het slechte nieuws is net zoals bij andere huidproblematiek het probleem niet in een dag is opgelost. Geduld is dus essentieel.

Salicylzuur is de sleutel tot succes bij het bestrijden van mee-eters. Dit actieve ingrediënt maakt te poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde cel vernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten. De reiniger Dermaclear Cleanser bevat 2% salicylzuur en kan ‘s morgens en ‘s avonds tijdens het reinigen van je gezicht worden gebruikt. De reiniger spoel je natuurlijk wel weer af maar zorgt er wel voor dat bijvoorbeeld de Dermaclear Serum dieper de huid kan doordringen. De Dermaclear Serum bevat X % salicylzuur. Wees altijd voorzichtig met salicylzuur om roodheid en irritatie te voorkomen

 

In dit artikel willen we je ook waarschuwen voor een aantal absoluut no go’s!

Sommige producten zullen beweren ook salicylzuur te bevatten. Pas op dat hier geen ingrediënten zoals alcohol, menthol en eucalyptus bevatten. Deze agressieve ingrediënten zullen mee-eters niet oplossen en kunnen er zelfs voor zorgen dat de huid nog meer talg gaan produceren. Je huid zal namelijk denken dat hij word aangevallen en ter bescherming zal deze nog meer talg gaan produceren om uitdroging te voorkomen.

Hoewel scrubben niet slecht is adviseren wij je wel te kijken naar de korrel van de scrub. Als je namelijk de scrubkorrel onder een microscoop legt kan deze er vierkant en scherp uitzien of als een ronde korrel uitzien. De vierkante korrel kan je huid beschadigen en als het ware een schaafwond maken. Ook hierdoor kan je irritatie en roodheid veroorzaken waardoor de huid we schoon aanvoelt maar vervolgens, je raad het al, weer meer talg gaat aanmaken. Kijk eens nar de Algae Polishing Scrub. Dit is een milde scrub met algen en een ronde korrel. Maar ook hierbij geldt, gebruik dit niet te vaak.

Dan: porie strips. Met de gedachte dat duizenden mensen dit gebruiken krijgen wij kippenvel. Porie strips verwijderen allen het oppervlakkige gedeelte van de mee-eter en blijft er dus nog vuil achter. Dit kan zorgen voor ontstekingen. Daarnaast verwijder je naast het gedeelte vuil ook gezonde cellen van de huid!

Tot slot, indien je heel veel last hebt van mee-eters plan dan een afspraak bij ons in de kliniek voor een vrijblijvend consult om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen. Ga niet zelf aan de slag om de mee-eters te verwijderen en laat dit alleen door een specialist uitvoeren. Indien je de mee-eters verkeerd verwijderd kan het probleem juist verergert worden!


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.