Suzanne vind haar pukkels vreselijk!

Tijdens de puberteit begon het bij Suzanne, pukkels in haar gezicht! Dagelijks kijkt ze in de spiegel en wordt ze met de pukkels geconfronteerd. Suzanne vind het er vreselijk uitzien! Ze zit in de behandelstoel in mijn huidtherapeutische praktijk en kijkt mij verwachtingsvol aan. Kan ik als huidtherapeut iets voor haar betekenen?

Acne en zorgprofessionals

Het hebben van acne is dagelijks belastend. Er bestaan verschillende soorten acne, zoals acne die in de puberteit tot uiting komt of acne die na het 25e levensjaar tot uiting komt. Ook heeft acne verschillende mate van ernst, zoals het hebben van een aantal pukkels of het hebben van meerdere pukkels met veel ontstekingen. De huisarts, dermatoloog en de huidtherapeut dragen een steentje bij aan het behandelen van acne. Vanuit de huisarts en de dermatoloog kunnen er medicijnen worden voorgeschreven, maar medicatie hoeft niet altijd de oplossing te zijn.

Acne en de huidtherapeut

De huidtherapeut kan een grote rol spelen in het behandelen van acne. Wat kunnen wij hier allemaal aan doen? Er zijn diverse behandelingen, zoals manuele reiniging van de huid, dieptereiniging van de huid door middel van peelings, licht- en lasertherapie, camouflagetherapie, littekentherapie en adviezen met betrekking tot dagelijkse huidverzorging. Welke therapie het beste toegepast kan worden, is volledig afhankelijk van het advies van de huidtherapeut. De cliënten in mijn praktijk vinden het meestal prettig als ik de behandelmogelijkheden en verwachte resultaten uitleg. Hieronder staat daarom een toelichting bij iedere behandeling.

Acne en reiniging van de huid

De huid kan op verschillende manieren worden gereinigd. Het manueel reinigen doe ik om overtollige talg te verwijderen. Dit doe ik door middel van inprikken en uitdrukken. Je kunt de talg zien in de vorm van een puist of een verstopte porie. Ik kan ook een dieptereiniging uitvoeren. Hiervoor gebruik ik een peeling. Bij een peeling maak ik gebruik van vloeistoffen als salicylzuur of glycolzuur (en nog veel meer) die diep in de huid kunnen ‘treden’ om daar het werk te doen. Er bestaan verschillende peelings die stuk voor stuk weer anders werken. Welke geschikt is, bepaal ik door goed naar de huid van de cliënt te kijken. En dan is er nog de microdermabrasie. Hierbij wordt er een fijne straal aan (steriele) kristallen via een handstuk op de huid geblazen. Het handstuk trekt hierbij vacuuüm waardoor er een schuureffect ontstaat. De dode huidcellen worden goed verwijderd en de peeling of de producten kunnen hierna beter worden opgenomen. De peeling en microdermabrasie zijn pijnloze behandelingen. De behandeling wordt altijd mild gestart, zodat de huid goed voorbereid wordt. De peeling kan wel een prikkelend gevoel op de huid geven, maar dit doet geen pijn. Als huidtherapeut adviseer ik hoe vaak de behandeling kan worden uitgevoerd. De minimale tussentijd is 2 weken. Bij iedere behandeling evalueer ik de voortgang waarbij mijn advies kan worden bijgesteld.

Acne en licht- en lasertherapie

Bij licht- en lasertherapie worden piepkleine gaatjes in de huid gemaakt. Ik gebruik daarvoor een laserapparaat. De gaatjes die ik daarmee in de huid maak, zorgen ervoor dat cellen uit de huidlagen onder de opperhuid (link huidlagen) aan het werk worden gezet. De huidstructuur wordt hierdoor verbeterd. Met deze therapie kunnen ook littekens behandeld worden. Hoewel het misschien eng klinkt, is dit het helemaal niet. Een flits van de laser voelt op de huid net aan als een elastiek die tegen de huid aan schiet. Het is soms even schrikken, maar de huidtherapeut kan de standen van het laserapparaat zo aanpassen dat het geen pijn doet. Na de behandeling ziet de huid er rood uit, maar dit trekt al snel weg. Soms al diezelfde dag. De huidtherapeut kan de huid ook kalmeren na de laserbehandelingen, zodat de roodheid nog sneller weggaat.

Acne en camouflagetherapie

Bij camouflagetherapie bij acne maakt de huidtherapeut gebruik van camouflageproducten. Deze producten zijn te vergelijken met een foundation qua structuur. Ze geven je huid een goede dekking qua kleur, maar verstoppen die niet. Zo kun je ervoor zorgen dat roodheid of andere vlekjes zo min mogelijk opvallen, zonder de huid te verstoppen en de acne te verergeren. De camouflage producten kunnen met de handen worden aangebracht, dus deze zijn erg makkelijk in gebruik! Ook zit er een zonbescherming in de producten, zodat je direct dagelijks beschermd bent.

Acne en littekentherapie

Van acne kun je littekens krijgen. Dan komen er kleine deukjes in je huid. De huidtherapeut is in staat diverse littekens als gevolg van acne te behandelen. Ik stipte hiervoor al de licht- en lasertherapie aan. Een andere behandeling kan die met de derma-pen zijn. Met deze pen worden er door middel van naaldjes ook piepkleine  gaatjes in de huid gemaakt om diepliggende cellen aan het werk te zetten. Als resultaat worden de deukjes minder diep, zodat de huid een gladder oppervlakte krijgt. De behandelingen kunnen een beetje gevoelig zijn, maar hier houd de huidtherapeut natuurlijk rekening mee. Hoevaak de behandeling uitgevoerd moet worden, ligt aan het herstel van de huid. Bij ieder persoon werkt dit anders, dus kan er na iedere behandelingen gekeken worden of er nog een behandeling gewenst is.

Acne en advies

De huidtherapeut geeft ook advies over hoe je je huid op de juiste manier kunt verzorgen. Na een behandeling van de huidtherapeut komen patiënten thuis met een frisse en schone huid. Begin direct dezelfde avond of de dag erop nog met producten, zeg ik altijd. Reinig de huid bijvoorbeeld goed en smeer hierna een crème op gericht op de acne huid. Zo heb je sneller resultaat van de behandeling en kun je dit resultaat ook behouden.

Pukkels

Nadat ik de behandelmethodes met mijn jonge patiënte Suzanne heb besproken, besloten we eerste een behandelplan van peelings te volgen. De behandelingen vielen haar erg mee. Na een aantal behandelingen was de acne erg rustig en meer egaal van kleur geworden. Littekentherapie was niet nodig, maar soms gebruikte ze een beetje camouflage. Ik raadde haar aan verder dagelijks haar gezicht te reinigen en te verzorgen met een crème. Na drie maanden en zeven sessie beëindigden we de behandeling. In de zomervakantie ontving ik nog een vriendelijk kaartje van haar en haar vriend. Dankbaar werk dus, huidtherapeut zijn!
Vergoedingen
Sommige zorgverzekeraars vergoeden acnebehandelingen. Dit hangt niet alleen af van de zorgverzekeraar, maar ook van je zorgverzekeringspakket. Check daarom voor de afspraak bij de huidtherapeut of je verzekeringspakket de behandeling kan dekken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je vindt deze informatie op de website van de zorgverzekering, of je belt met hun klantenservice.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.