Wat zijn het?

Atrofische littekens zijn littekens die dieper in het huid liggen en die worden gevormd nadat mensen last hebben gehad van acne of waterpokken. Deze littekens zien er uit als putjes en de huid ziet er dunner en doorschijnender uit. Een atrofische litteken ontstaat door dat de genezing word verstoord en er hierdoor niet genoeg nieuw huidmateriaal aangemaakt kan worden. De huid is hierbij dan ook dunner als gevolg van een verminderde aanmaak aan bindweefsel.

Behandeling.

De huid is zelf in staat om zich te herstellen. De huid maakt nieuwe collagene en elastine aan waardoor het atrofische litteken meer opgevuld raakt. De structuur en de teint van de huid kan verbeterd worden door behandelingen, maar de litteken zelf zou nooit helemaal verdwijnen. Na de behandelingen zullen de littekens minder opvallend en minder diep zijn. Je zou kunnen kiezen uit peelings of een dermapen behandeling. Daarbij word de huid geperforeerd waardoor de wondgenezingsproces in gang word gezet. Hierbij word gebruik gemaakt van een pen met kleine vibrerende steriele naaldjes.

Je zou ook kunnen kiezen voor een chemische peeling, hier gaat het om het egaal maken van de huid, huidconditie te verbeteren en littekens minder op te laten vallen. Of je zou kunnen kiezen voor een laserbehandeling, dit stimuleert het aanmaak van nieuwe elastine en collagene, waardoor het de beschadigde bindweefsel kan versterken. Dit zorgt ook voor beter stimulatie van de groei van de bloedvaten waardoor het littekenweefsel beter doorbloed raakt. Hierdoor krijgen de littekencellen meer zuurstof en voeding.

De behandelingen moeten uitgevoerd worden wanneer het littekenweefsel nog rood is en niet verzonken is. Een dermabrasie of een chirurgische ingreep zouden ook nog een keus zijn.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Hi! Ik ben Ellen. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Toen ik dit had afgerond zocht ik nog meer diepgang in het behandelen van de huid en wilde ik graag meer toegang hebben tot verschillende en hogere behandelmogelijkheden. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.